Законопроект Порошенка про антикорупційний суд: яких підступів варто чекати

Читать на русском
Михайло Жернаковексперт з судової реформи і питань корупції

Очевидно, ідея про створення робочої групи в парламенті не пройшла, що добре, адже в такому разі була загроза, що створення антикорупційного суду просто постійно заговорюватимуть, а робоча група існуватиме вічно.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив член ради «Реанімаційного пакета реформ» Михайло Жернаков, оцінюючи заяву про те, що президент готовий за 2 тижні внести законопроект про антикорупційний суд.

«Зараз головне питання в тому, яким саме буде законопроект. У цьому найбільша небезпека. Якщо президент внесе законопроект, який буде правильним лише з його точки зору, то, скоріш за все, там не будуть виписані положення, на яких наполягають громадські організації та Венеційська комісія. Зокрема, йдеться про те, що президент та його «інформаційні війська» наполягають на тому, що участь у доборі міжнародних експертів є загрозою для нашого суверенітету», – зазначив Жернаков.

При цьому експерт нагадав, що участь міжнародних експертів була і в НАБУ, і під час створення Антикорупційної прокуратури.

«Крім того, ціла дорадча група міжнародних експертів існує при антикорупційному комітеті Соболєва. Тоді питання про загрозу суверенітету не ставили. Зараз раптом це чомусь стало загрозою», – підкреслив він.

«Безумовно, якщо корупція – це наш головний елемент суверенітету, то тоді ці заяви логічні», – додав експерт.

Антикорупційний суд: чи доб'ються його створення протестувальники під ВРЧому в Україні ніяк не можуть створити антикорупційний суд і чи варто чекати цього в найближчому майбутньому, читайте в матеріалі Максима Кречетова.

На його думку, головний ризик у тому, що президент просто внесе законопроект, який буде правильним виключно з точки зору АП.

«Є ризик, що не буде жодної комісії міжнародними експертами, але при цьому АП наполягатиме на його ухваленні. Ми вже бачили, як відбувалася процедура добору до Верховного суду. Якщо повториться така сама історія й із антикорупційним судом, то він просто не матиме сенсу», – резюмував Михайло Жернаков.

Нагадаємо, створення антикорупційного суду є однією з вимог МВФ в обмін на отримання чергового траншу.

Між тим ще в травні в БПП пообіцяли підтримувати створення антикорупційних судів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: