У Сеймі Польщі обговорять заяви Ващиковського та відносини з Україною

Читать на русском
За словами польського депутата, мова, яку використовує очільник дипломатичного відомства Польщі, погіршує польсько-українські відносини.

У четвер, 9 листопада, польський уряд представить інформацію про актуальні відносини Польщі з найближчими сусідами.

Про це поінформував спікер Сейму Марек Кухцінський, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на Polskie Radio.

З проханням про включення до порядку денного інформації уряду на тему польсько-українських відносин звернувся депутат з опозиційної партії Польщі «Громадянська платформа» Славомір Нітрас.

Ващиковський: Польща ніколи не поставить знак рівності між Армією Крайовою та УПАВащиковський заявив, що Україна потребує адвоката на міжнародній арені, й Польща може лишитися таким адвокатом.

У поясненні до свого клопотання він вказав на слова міністра закордонних справ Польщі Вітольда Ващиковського на тему польсько-українських відносин. Міністр, серед іншого, сказав, що Варшава запускає «процедури заборони в’їзду до Польщі людям, які мають вкрай антипольську позицію». Також очільник польської дипломатії зазначив, що подумає, чи «рекомендувати президенту Польщі здійснювати грудневий візит в Україну».

За словами польського депутата, мова, яку використовує очільник дипломатичного відомства Польщі, погіршує польсько-українські відносини й може покласти край можливості увіковічення та пошуку Польщею місць пам’яті в Україні.

Політик переконаний, що дебати в Сеймі про відносини з Україною потрібні для того, щоб «не лунали лише радикальні голоси» польської та української сторін.

«Потрібен чіткий, сильний, добрий сигнал від польської прем’єрки про польську зовнішню політику й про те, як ми бачимо відносини з українцями», – зазначив опозиційний депутат.

Нагадаємо, на тлі жорстких заяв з боку представників польської влади на адресу України Петро Порошенко ініціював проведення надзвичайного засідання консультаційного комітету президентів України та Польщі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: