Ващиковський: Польща ніколи не поставить знак рівності між Армією Крайовою та УПА

Читать на русском
Ващиковський заявив, що  Україна потребує адвоката на міжнародній арені, й Польща може лишитися таким адвокатом.

Очільник МЗС Польщі Вітольд Ващиковський заявив, що його країна ніколи не погодиться поставити знак рівності між УПА та Армією Крайовою.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на Interia.pl.

«Ми ніколи не погодимося поставити знак рівності між УПА та Армією Крайовою, а це ми часом чуємо від окремих українських співрозмовників», – сказав Ващиковський.

Він визнав, що під час воєн трапляються різні речі.

«Однак з боку Армії Крайової не було політики знищення населення на території, де точилася війна з окупантом. З боку УПА така політика була, й це задокументовані факти», – заявив міністр.

Ващиковський вважає, що Україна використовує ПольщуВащиковський заявив, що «російська агресія не може бути відмовкою, щоб не вирішувати двосторонніх проблем».

За його словами, його останній візит до Львова показав багато невирішених проблем і відсутність волі їх вирішувати.

Він наголосив, що Україна потребує адвоката на міжнародній арені, й Польща може лишитися таким адвокатом. Однак Ващиковський повторив свою тезу про те, що російська агресія не може бути виправданням, щоб уникнути проблем і проведення реформ.

«Ми ще терплячі, але інші європейські країни, як от Угорщина та Румунія, вже починають діяти проти інтересів України. Наприклад, у грудні не буде комісії Україна-НАТО, зате буде така зустріч із Грузією», – сказав польський дипломат.

«Ми хочемо, щоб українці усвідомили, що в них можуть бути реальні проблеми, створені не обов’язково Польщею. Але Польща може допомогти їх вирішити. Подивимося, як вони на це зреагують», – заявив він.

Раніше президент Польщі Анджей Дуда закликав керівництво України не призначати на високі посади осіб з антипольськими поглядами.

У відповідь на заяви Польщі Порошенко скликає надзвичайне засідання.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: