Анексія Криму: чи готовий Захід вирішувати проблему приналежності півострова

Читать на русском
Олександр Палійполітичний експерт
Андрій Мішиндиректор Київського інституту мирних досліджень

США та західні країни в унісон твердять, що не визнають анексію півострова. Однак при цьому днями посланець американського лідера в Україні Курт Волкер заявив, що Вашингтон не пов'язуватиме вирішення питання Донбасу з деокупацією Криму.

«Слово і Діло» поцікавилося в експертів, чи дійсно вирішення кримського питання дипломатичним шляхом обходять стороною, а в реальності питання анексії давно винесли за дужки.

«Скоріш за все, логіка США така: спочатку вирішуємо одне питання, а потім – наступне. Не можна вважати, що Крим забутий і питання анексії залишили без уваги, цьому є низка підтверджень. Зокрема, США продовжили санкції проти РФ. Ба більше, зараз американська сторона зацікавлена ​​в тому, щоб санкції щодо енергетичного сектора, які були прив'язані до Донбасу, також були прив'язаними й до Криму до вирішення цього питання. Таким чином, з ізоляції РФ не вийд,е поки не вирішиться питання анексії півострова», – зазначив Палій.

Питання Криму не за дужками, хоча цього дуже прагне Кремль, додаі політолог.

«Зараз дійсно не ведуться дискусії з цього питання. Але накладені санкції, вони продовжені. Те, що немає розмов, не означає, що з питанням Криму змирилися. Це просто питання часу», – пояснив експерт.

Директор Київського інституту мирних досліджень Андрій Мішин висловив сумніви щодо врегулювання кримського питання.

«США дають черговий сигнал про те, що ситуація з Кримом – не перша в історії людства. Питання Криму відкладається, як би це не прозвучало, років на 50. Їм важливо вирішувати болючіші питання», – констатував Мішин.

При цьому експерт не виключив, що санкційну політику незабаром переглянуть.

Повернути Крим: обіцянки українських політиків через три роки після анексіїУ день третьої річниці фактичної окупації Криму, документально закріпленої так званим «референдумом» про статус півострова, «Слово і Діло» вирішило нагадати українським політикам про те, що вони обіцяли зробити для повернення республіки.

«Санкції формальні. Західні та російські компанії давно знають, як їх обійти. Формально, так вони залишаться, щоб показувати позицію заходу про непорушність кордонів. Але на цьому все і закінчується», – підкреслив фахівець.

Підсумовуючи, він уточнив, що будь-які санкції не вічні, всі сторони зазнають втрат, і якщо санкції не діють, від них відмовляються.

«В американців є правило: якщо ворог не здається, знайдіть собі іншого ворога», – резюмував Андрій Мішин.

Хто з політиків обіцяв повернути анексований півострів Україні, можна дізнатися в інфографіці «Повернути Крим. Обіцянки українських політиків через три роки після анексії».

Як живуть кримці «Слово і Діло» з'ясовувало в матеріалі «Як змінилась економіка Криму за 3 роки анексії».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: