Мітинг Саакашвілі: чи виконає влада ультиматуми опозиції

Читать на русском
Валентин Краснопьоровполітичний експерт

На сьогодні влада готова зробити окремі кроки щодо виконання вимог опозиції.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політичний аналітик Валентин Краснопьоров, оцінюючи ймовірність виконання вимог мітингувальників.

«Зняття депутатської недоторканності, можливо, певною мірою питання створення антикорупційного суду – процес буде, але він буде гальмуватися, оскільки невідомо, який проект внесе президент – із можливістю політичного впливу чи ні. Ймовірно, політичний вплив усе ж матиме місце. З виборчою реформою складніше. Деякий час потягнуть, але ухвалять», – спрогнозував аналітик.

Він зазначив, що безвідносно до персоналій тиск громадськості свою роль відіграв.

На його думку, протести та вимоги мітингувальників дійсно стимулюють парламент ухвалити важливі для країни зміни швидше, ніж це могло би бути, однак якість цих змін не буде на належному рівні.

Скасування недоторканності: чому цього разу депутати можуть проголосувати «за»В АП наголосили, що законопроект про скасування недоторканості є одним із невідкладних. Із чим пов’язана така ініціатива, які шанси та чи не стане цей захід вибірковим, розповіли експерти.

«Без активізації суспільства політична еліта замикається в собі. Особливо в Україні. На Заході протестують. Влада вимушена проходити між краплями. Чи будуть ці зміни фундаментальними – відкрите питання. Є владні суб’єкти, й вони ухвалюють рішення. А в Україні вже порочне коло, яке розірвати дуже важко», – додав Краснопьоров.

Експерт уточнив, що в нас зараз ситуація, коли владний суб’єкт формується неякісною системою виборів, й цю ж виборчу реформу мають стимулювати люди, обрані за старою системою.

«Це замкнене коло. Зміни немає кому проводити», – підкреслив він.

Аналітик відзначив, що загалом вимоги правильні, а протести мають бути, тому що це принаймні стимулює владу до обговорення та якихось кроків.

«Але боротьба буде тривалою. Кожен має побачити своє. Це рухи різних сил – і владних суб’єктів, і Саакашвілі, і громадськості», – резюмував Валентин Краснопьоров.

Раніше аналітики «Слова і Діла» з’ясували, хто з політиків обіцяв зробити те, чого зараз вимагають мітингувальники під парламентом.

Нагадаємо, серед головних вимог – створення антикорупційного суду, зняття недоторканності та нова виборча система.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: