Скасування недоторканності: чому цього разу депутати можуть проголосувати «за»

Читать на русском
Василь Яблонськийполітолог

Логічно, що ініціюють скасування недоторканності з наступної каденції – до самих себе це застосовувати буде складно. Однак тут є маленький нюанс: переважна більшість цих нардепів переконані, що будуть і в наступному скликанні, тому такий крок діятиме частково.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Василь Яблонський, оцінюючи розгляд законопроекту та ініціативу президента щодо скасування депутатської недоторканності з 2020 року.

«Проходять акції протесту, де однією з вимог є зняття депутатської недоторканності. Якщо вдасться скасувати імунітет, організатори вважатимуть це своєю заслугою, якщо ні – продовжать кричати про «злочинну владу», – констатував політолог.

«З одного боку, ситуація видається безпрограшною, з іншого – всі розуміють, що це політична гра, яку затіяли під виборчі процеси. Очевидно, нічого давати в програми, тому нібито виникло бажання виконати свої обіцянки. Але реально цього разу шанси дійсно є», – додав він.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко пообіцяв зняти депутатську недоторканністьСказано 21 березня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

Як пояснив експерт, коли дійде до голосування, що за логікою подій має таки відбутися, з великою ймовірністю закон буде проголосований.

«Просто на поточний момент досить складно буде знайти аргументи людям, які голосуватимуть проти», – зазначив він.

Політолог не виключив, що будуть депутати, які знайдуть аргументи, чому вони не голосували, але все одно шанси провести перше голосування досить високі.

На його думку, в цій ситуації ризик вибіркового застосування цього заходу відходить на другий план.

«Головне, що депутати не застосовуватимуть свою недоторканність щодо громадян. Це найбільша перевага», – підкреслив експерт.

«Із переслідуванням депутатів усе просто. Якщо влада йтиме демократичним шляхом, такі речі, як політичні переслідування, не будуть правилом, а будуть лише винятки. Але влада буває різна. Інша річ, що в нас уже традиція – будь-які справи за корупційні чи інші дії називають політичним переслідуванням», – резюмував Василь Яблонський.

Нагадаємо, зняти депутатську недоторканність президент Петро Порошенко обіцяв ще в березні 2015 року. Повний перелік обіцянок глави держави – за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: