Парубій відреагував на ключові вимоги мітингувальників

Читать на русском
Парубій наголосив, що його особиста позиція полягає в тому, що депутатська недоторканність не має права на існування в тому вигляді, в якому зараз існує.

Спікер парламенту Андрій Парубій прокоментував три основних вимоги мітингувальників – щодо зняття депутатської недоторканності, створення антикорупційного суду та виборчої системи.

Про це він повідомив на Погоджувальній раді парламенту, передає «Слово і Діло» з посиланням на «Еспресо.TV».

«Ми не можемо робити вигляд, що сьогодні звичайний робочий день. На вулицях велика кількість мітингувальників, які виходять з гаслами й вимогами до української влади. Щодо кожної з тих вимог хочу оголосити свою позицію», – сказав Парубій.

Спікер повідомив, коментуючи вимогу про зняття недоторканності, що в Раді зареєстровані щодо цього два законопроекти.

У Луценка повідомили, хто нині володіє вертолітним майданчиком ЯнуковичаБудівля вертолітного майданчика екс-президента Віктора Януковича на Парковій дорозі в Києві перебуває на зберіганні державного підприємства «Фінансування інфраструктурних проектів».

«В парламенті був зареєстрований проект змін до Коституції про зняття недоторканності депутатів та суддів. Але після того, як Рада внесла зміни до Конституції й фактично зняла недоторканність суддів, цей законопроект втратив свою актуальність і не може бути розглянутий. Станом на сьогодні маємо зареєстрований законопроект від депутатів, а також зареєстрований законопроект, внесений президентом Петром Порошенком, про часткове скасування депутатської недоторканності. На сьогодні жоден із тих законопроектів не має рішення комітету. Тому я зараз невідокладно даю доручення комітету з питань правосуддя розглянути ці законопроекти. Переконаний, що після рішення комітету ми зможемо їх розглянути в залі й ухвалити рішення», – наголосив Парубій.

Щодо вимоги про створення антикорупційного суду, спікер парламенту повідомив, що Венеціанська комісія надала свою експертну оцінку відповідним законопроектам і відхилила їх.

«Хочу нагадати, що за ініціативи комітету я надіслав Венеційській комісії два законопроекти, які були в Раді, щоб отримати експертну оцінку. Станом на сьогодні ми вже отримали експертну оцінку комісії, яка передбачає відкликання законопроектів і пропонує, щоб законопроект про антикорупційний суд вніс до парламенту президент. Щойно глава держави внесе законопроект, його розглянуть в Раді й ухвалять рішення», – сказав Парубій.

За його словами, таким чином, ані щодо першого, ані щодо другого питань немає юридичних підстав для їх розгляду. Водночас Парубій наголосив, що його особиста позиція полягає в тому, що депутатська недоторканність не має права на існування в тому вигляді, в якому зараз існує.

Також Парубій відповів на вимогу мітингувальників щодо виборчої системи.

«Я є автором виборчого кодексу, який передбачає виборчу систему за відкритими списками. Наголошую, що найоптимальныша система виборів – це система за відкритими списками», – наголосив спікер парламенту.

Зазначимо, понад 4 тисячі осіб 17 жовтня проводять мітинг під будівлею Верховної Ради.

У центрі столиці працівники поліції перевіряють людей і машини, які прямують в бік будівель Верховної Ради та Кабміну.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: