Законопроект про антикорупційні суди: в парламенті повідомили про долю документа

Читать на русском
Для розгляду Верховною Радою наступного пленарного тижня проекту закону про антикорупційні суди не існує жодних перешкод.

Для розгляду Верховною Радою наступного пленарного тижня проекту закону «Про антикорупційні суди» (№6011) не існує жодних перешкод.

Про це «Слову і Ділу» повідомив заступник голови фракції «Самопомочі», керівник комітету ВР із питань запобігання та протидії корупції Єгор Соболєв.

«Законопроект включений до порядку денного поточної сесії. У вівторок, 17 жовтня, на Погоджувальній раді ми будемо домагатися, щоб він був розглянутий наступного пленарного тижня. Цей законопроект підтриманий нашим комітетом. Щодо комітету з питань правової політики і правосуддя, то він туди надійшов, однак жодного рішення щодо проекту комітет Князевича не виніс. Проте, за регламентом, якщо протягом 20 днів комітет не надає висновків, проект може розглядатися без вердикту цього комітету. Тож шлях для розгляду проекту в залі вільний», – сказав Соболєв.

Втім, на думку представника опозиції, ймовірність того, що парламентська більшість ухвалить цей документ, є вкрай малою. «Тиску наших європейських союзників у цьому питанні вже недостатньо. Необхідний тиск українського суспільства», – пояснив Соболєв.

Судова реформа: деталі, які нівелюють зміни в системі судочинстваСудова реформа була визначена як одна з пріоритетних в Україні. Чи з’явився шанс на зміну системи судочинства, з'ясовували експерти.

Нагадаємо, 6 жовтня Венеційська комісія ухвалила висновки щодо двох законопроектів про створення системи антикорупційного судочинства. Комісія зазначила, що законопроект №6011 «є хорошою основою для створення Вищого спеціалізованого антикорупційного суду». Водночас комісія рекомендувала його відкликати та доопрацювати, щоб виключити можливість оскарження закону в Конституційному суді.   Ще один законопроект – «Про внесення змін до закону України «Про судоустрій і статус суддів» (щодо запровадження обов'язкової спеціалізації суддів із розгляду корупційних і пов'язаних із корупцією правопорушень) №6529 – комісія визнала таким, що суперечить законодавству України й міжнародним зобов'язанням нашої держави.

До порядку денного на поточну сесію ВР включений лише проект №6011. Законом передбачається створення Вищого антикорупційного суду як суду першої інстанції, а також Антикорупційної палати Касаційного кримінального суду Верховного суду України як касаційної інстанції.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: