В ЄС висловили позицію щодо антикорупційного суду в Україні

Читать на русском
У представництві Євросоюзу в Україні прокоментували висновки Венеційської комісії щодо антикорупційних судів в Україні.

Європейський Союз наполягає на необхідності створення окремого антикорупційного суду в Україні й готовий допомогти з відбором суддів.

Про це йдеться у відповіді представництва Євросоюзу в Україні на питання «Європейської правди» про позицію ЄС щодо антикорупційного суду після публікації висновку Венеційської комісії, повідомляє «Слово і Діло».

У представництві ЄС наголосили, що висновок ВК є дуже важливим у контексті подальшої модернізації України й «містить корисне уточнення європейських стандартів створення спеціалізованих антикорупційних судових органів».

«Вищий спеціалізований антикорупційний суд має бути створений як незалежна та окрема установа від наявної структури судової влади. І навпаки, впровадження цього суду в наявну структуру судової влади через призначення спеціалізованих суддів у всіх загальних місцевих судах, апеляційних та верховних судах не може бути виправданим чи застосованим на практиці з огляду на чинне законодавство та міжнародні зобов'язання України щодо створення спеціалізованого антикорупційного суду», – йдеться в коментарі.

В Євросоюзі також привітали намір президента України Петра Порошенка створити антикорупційний суд, який би відповідав стандартам Ради Європи. При цьому ЄС висловив готовність надати українській владі підтримку в створенні Вищого спеціалізованого антикорупційного суду, який би відповідав висновку Венеційської комісії.

«Незалежність, цілісність та професіоналізм усіх суддів, які будуть призначатися в антикорупційний суд, матимуть вирішальне значення для відновлення довіри громадськості до влади, і ЄС готовий сприяти прозорості процесу відбору суддів у разі необхідності», – заявили в представництві.

Нагадаємо, у БПП анонсували внесення нового законопроекту про антикорупційний суд.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: