Судова реформа: деталі, які нівелюють зміни в системі судочинства

Читать на русском
Анна Малярюрист-кримінолог

Судова реформа потрібна, й добре, що певні зрушення таки відбудуться. Але є два фундаментальних питання, які можуть знівелювати всі намагання.

Про це на своїй сторінці в Facebook написала юрист, експерт-кримінолог Ганна Маляр, передає «Слово і Діло».

«По-перше, важливий аспект полягає в тому, що на посади суддів тепер призначає президент. Подання зі списком суддів йому надає Вища рада правосуддя, але лише президент вирішує, підписати чи не підписати його», – акцентувала експерт.

«Перші результати цієї частини реформи вже очевидні. В АП давно вже лежить список суддів, рекомендованих Вищою радою правосуддя. Але президент його не підписує, незважаючи на те, що в деяких населених пунктах узагалі немає суддів і нікому слухати справи», – зазначила вона.

На її думку, в цьому можна було б знайти якийсь позитив, якби президент публічно взяв на себе відповідальність за одноосібне, по суті, призначення суддів.

Хто і як голосував за судову реформуРада у вівторок ухвалила судову реформу. Як це було – просто й доступно показано на інфографіці «Слова і Діла».

«І при цьому зобов’язався б до завершення своєї каденції публічно відзвітувати за судову реформу, що відбулася або провалилася», – додала Маляр.

За її словами, другий важливий момент, не врахований черговою судовою реформою, – це становище потерпілого.

«Є підозри, що не випадково всі віхи змін до кримінального процесуального законодавства поліпшували становище то правоохоронних органів, то правопорушників. І ніколи в нашій країні не визначали пріоритетом права потерпілого. Але головним завданням кримінального процесу має стати не покарання правопорушника, а відновлення порушених прав жертви злочину та відшкодування завданої шкоди», – пояснила юрист.

Фахівець уточнила, що це питання залишилося поза межами реформи.

Нагадаємо, в НАБУ закликали президента ветувати судову реформу.

Як депутати голосували за законодавчі зміни, можна подивитися на інфографіці «Слова і Діла».

Додамо, міністр юстиції Павло Петренко обіцяв, що за три роки суддівський корпус буде оновлений на 70-80%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: