ПАРЄ винесла рішення щодо скандального закону про освіту в Україні

Читать на русском
Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію щодо України за підсумками термінових дебатів, на яких обговорювався український закон про освіту.

У Парламентській асамблеї Ради Європи ухвалили резолюцію з рекомендаціями Україні щодо закону про освіту в частині мов національних меншин.

Згідно з результатами голосування, підтримали цей документ 82 делегати ПАРЄ, 11 – висловилися проти, 17 – утрималися. В підсумку була ухвалена більшість пропозицій румунських та угорських депутатів.

Стало відомо, коли Україна і Польща обговорять закон про освітуУ Міносвіти повідомили, що 26 жовтня у Львові має відбутися круглий стіл за участю представників польської меншини в Україні, посольства Польщі та Міносвіти.

Рішення ПАРЄ досить жорстко засуджує ухвалення Верховною радою закону «Про освіту», в якому змінена стаття 7 (про мову освіти) без консультацій із представниками національних меншин.

Зокрема, угорці та румуни виступили проти «змішаного навчання» з викладанням 60% предметів українською, а 40% – мовою меншини, повідомляє «Європейська правда».

З документа також прибрали всі згадки про те, що навчання «виключно мовою меншини» завдає шкоди самим дітям через зменшення їхньої конкурентності на ринку праці та ускладнення вступу до вищих навчальних закладів. Лише з мінімальною перевагою в три голоси була відхилена угорська поправка, за якою з документа хотіли викреслити посилання на право України захищати державну мову, а також про те, що мова об'єднує державу.

Скандал довкола закону «Про освіту»: чи чекає на Закарпаття доля ДонбасуУгорщина розкритикувала освітній закон і погрожує санкціями. З чим пов'язано невдоволення угорців та чи чекає на Закарпаття доля Донбасу, розповіли експерти.

Також із незначною перевагою вдалося відхилити пропозицію виключити з документа згадку про відсутність виключно українських державних шкіл у Румунії та Угорщині.

Асамблея звернулася до України з проханням врахувати всі без винятку рекомендації Венеційської комісії, а також внести відповідні зміни до закону про освіту.

Як повідомив раніше постійний представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба, експерти Ради Європи позитивно оцінили реформу освіти в Україні.

Нагадаємо, сьогодні в Болгарії нацменшини підтримали український закон про освіту.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: