У Болгарії нацменшини підтримали український закон про освіту

Читать на русском
Посол Красімір Мінчев зазначив, що болгарські школи в Україні давно працюють за правилами, прописаними у новому законі.

Представники болгарської нацменшини в Україні підтримали новий закон «Про освіту», але відзначили відсутність кваліфікованих вчителів болгарської мови та підручників.

Про це йшлося під час круглого столу в посольстві Республіки Болгарія щодо закону «Про освіту», повідомляє прес-служба Міністерства освіти і науки, передає «Слово і Діло».

Скандал довкола закону про освіту: чи дійсно Україні є за що виправдовуватисяУгорщина розкритикувала статтю українського закону про освіту щодо мовних норм та погрожує переглянути Угоду про асоціацію України з ЄС. Чи дійсно на це є підстави, з’ясовували експерти.

Представники нацменшини відзначили, що закладений до закону підхід, коли в початкових класах діти вчаться рідною мовою, а в базовій і старшій – державною, є найбільш продуктивним для вивчення обох мов.

«У нашій школі діти в початковій школі навчаються болгарською й мають 5 годин на тиждень вивчення української мови. А з 5 класу, коли вони якісно опанували державну, діти повністю переходять на навчання українською, але продовжують вивчати болгарську як предмет. І зараз я з усією відповідальністю можу сказати, що я на дітях бачу, як це працює», – підкреслила директор школи в Одеській області Марія Пінте.

Як зазначається, проблемні питання – це підготовка вчителів і підручників для вивчення болгарської мови.

«Зараз у нас стартує нова українська школа, й нам потрібно перепідготувати понад 20 тисяч учителів. До бюджету 2018 року ми вже заклали значні кошти на перекваліфікацію – 500 мільйонів гривень. Вони використовуватимуться й на підвищення кваліфікації вчителів шкіл нацменшин. Щоб розвіяти всі наявні міфи, хочу також підкреслити, що ми дамо зі стандартом освіти 2 типових навчальних плани – для шкіл з українською мовою навчання та мовою навчання нацменшин. У плані для нацменшин ми з 1-го до 12-го класу включимо години на вивчення рідної мови», – пояснив заступник міністра освіти і науки Павло Хобзей.

Закон про освіту: Порошенко закликав вивчати мовиПрезидент України Петро Порошенко продемонстрував, що володіє кількома мовами, й підкреслив, що цьому сприяла наявність нацменшин в Україні.

Радник міністра освіти і науки Болгарії Ліліана Друмева підкреслила, що їхня країна з великою повагою ставиться до представників болгарської меншини в Україні й готова її підтримувати.

«Я чула, що багато хто сьогодні порушував питання кваліфікації вчителів. Думаю, що це не буде проблемою – на базі наших інститутів підвищення кваліфікації покращити знання ваших вчителів», – запропонувала Друмева.

Відзначимо, генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд заявив, що меншини в Європі мають вільно володіти мовою країни, в якій вони проживають.

Раніше повідомлялося, що Україна і Польща наприкінці жовтня у Львові мають намір обговорити закон про освіту.

Нагадаємо, що закон «Про освіту» дуже стурбував уряди європейських країн-партнерів України. Чим це загрожує та як знайти спільну мову, не жертвуючи власними національними інтересами, розповів у своїй статті політолог Олександр Радчук.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: