У «Нафтогазі» розповіли, якого рішення очікують від арбітражу в спорі з «Газпромом»

Читать на русском
Головний комерційний директор Нафтогазу розповів, чого очікують в компанії від рішення Стокгольмського арбітражу.
Юрій Вітренко

Національна акціонерна компанія «Нафтогаз Україна» очікує від рішення Стокгольмського арбітражу щодо спору з «Газпромом» виплат від російської компанії, які можуть перевищити 10 мільярдів доларів.

Про це в коментарі Deustche Welle розповів головний комерційний директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко, повідомляє «Слово і Діло».

«У нас є вже багато калькуляцій, але проблема в тому, що їх надто багато, а сказати щось конкретне поки що дуже складно. Втім, ми очікуємо, що «Газпром» буде виплачувати нам дуже значну суму. Йдеться про мільярди доларів, якщо не про суму більш ніж десять мільярдів», – зазначив Вітренко.

За його словами, якщо «Газпром» відмовиться виконувати рішення арбітражу, то українська стороно вдасться до стягнення активів російської компанії за кордоном.

«На відміну від російської держави, «Газпром» є юридичною особою. Відповідно, вона має закордонні активи, на які можна бути досить легко накласти стягнення. У будь-якій країні, яка ратифікувала Нью-Йоркську конвенцію про виконання рішень арбітражів, можна прийти й накласти стягнення на активи. Наприклад, на газ, який «Газпром» постачає Європі, або інші активи. Попри те, що «Газпром» подаватиме апеляцію, ми очікуємо, що компанія змушена буде виконати рішення арбітражу, на відміну від справ, коли фігурантом позову є Росія, й вона має так званий суверенний імунітет, і, відповідно, з неї складніше стягнути будь-яку суму», – заявив головний комерційний директор «Нафтогазу».

Раніше завершилися слухання щодо спору «Нафтогазу» и «Газпрому».

Нагадаємо, «Нафтогаз» подав позов до РФ щодо захоплених активів у Криму.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: