Стокгольмський арбітраж: що вирішив суд за газовим контрактом і чому Україні рано радіти

Читать на русском
Юрій Корольчукексперт з енергетики

Насправді поки ми отримали тільки те, що суд відмовив «Газпрому» в його претензії. Суд не підтвердив вимогу «Газпрому» щодо умови «бери або плати» відносно України. Однак важлива деталь: невідомо, з якого періоду – з 2008 року, з 2012-го чи з 2014-го?

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів член Наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук, оцінюючи проміжне рішення стокгольмського арбітражу за першим позовом «Нафтогазу» до «Газпрому».

«Ми знаємо тільки те, що заявив «Нафтогаз»: скасовано заборону на реекспорт, відмінено принцип «бери або плати» – щоправда, невідомо, з якого часу. Буде переглянуто ціну газу, але з 2014 року. Фактично всі вимоги «Нафтогазу» щодо перегляду ціни палива з 2010 року відхилені. А суть вимог була – переглянути ціну з 2010 по 2015 рік. Отже, скільки Україна заплатила – так і залишиться. Тому відмовили не тільки «Нафтогазу», але й нам», - пояснює Корольчук.

Експерт розповів, чи завершаться скандали та проблеми «Нафтогазу» звільненням КоболєваЕксперт з питань енергетики проаналізував ситуацію в «Нафтогазі» в зв'язку з останньою інформацією та розповів, чи призведе це до відставки Коболєва.

Як підкреслив експерт, тріумфальна реакція нашої влади, глави НАК «Нафтогаз України» Андрія Коболева, МЗС видається дивною, адже самого документу, який налічує 790 сторінок, ще не отримано.

«Все, що заявили досі, – поверхове. Копію проміжного рішення надали «Нафтогазу», але воно потребує аналізу. Навіть якщо там записано – скасовано «бери або плати», то є конкретний період і, можливо, будуть винятки. Якщо все так прозоро, то «Нафтогаз» мав би оприлюднити сам документ, принаймні, важливі його частини», - наголосив він.

На його погляд, НАК навряд чи опублікує документ – скоріше за все, чекатиме на остаточне рішення суду.

«Після винесення остаточного вердикту «перемога» може помітно потьмянішати», - припускає Корольчук.

Як пояснив спеціаліст, якщо ціну газу вирішать переглянути лише з 2014 року, то саме з цього року Україна почала скорочувати закупівлі російського газу.

«Відтоді ціна значно нижча. 2015 року ми купили 5 мільярдів кубометрів, а 2016-го взагалі нічого не купували. Що «Газпром» має «Нафтогазу» компенсувати? Немає предмету розмови», - зауважив він.

Крім того, уточнив він, попри те, що скасовано принцип «бери або плати», лишається питання щодо обсягу газу, який ми зобов'язані купувати.

«Що робити з прописаним у контракті обсягом газу, який ми повинні купувати? Такого не буде, що суд узагалі скасує ці обсяги й ми купуємо, скільки хочемо. Суд, виходить, тоді скасовує сам договір. Таких прецедентів не було. Тому є багато незавершених питань. Варто чекати остаточного рішення, з деталями», - резюмував Юрій Корольчук.

Нагадаємо, «Газпром» має намір отримати від української держкомпанії 47,1 млрд доларів. Частина коштів пов'язана з недоплатами і недобором газу через недодержання «Нафтогазом» принципу «бери або плати».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: