Рішення Стокгольмського суду: Порошенко вимагатиме зниження ціни на газ

Читать на русском
Президент Петро Порошенко заявив, що після виграшу «Нафтогазу» вартість газу на українському ринку буде визначатися не Росією, а прозорим і вільним ринком.

Президент Петро Порошенко заявив, що після виграшу «Нафтогазу» вартість газу на українському ринку буде визначатися не Росією, а прозорим і вільним ринком.

Сьогодні Стокгольмський арбітраж повністю скасував вимоги «Газпрому» до «Нафтогазу» за умовою «бери або плати». Суд задовольнив вимогу української компанії про перегляд ціни в контракті з урахуванням ринкових умов.

«У задоволенні вимог російського «Газпрому» платити за газ на підставі «бери або плати» відмовлено. Це принцип, нав'язаний Україні Росією і безвідповідально прийнятий українськими учасниками переговорів в 2009 році», - написав Порошенко в Facebook, пише «Слово і Діло».

За його словами, рішення суду в Стокгольмі дає право «Нафтогазу» вимагати зниження ціни на газ за контрактом з «Газпромом» за умовами ринку.

Як зменшувалася газова залежність України від РФЗ початку 2016 року Україна не купила в Росії жодного кубометра газу: «Слово і Діло» підготувало інфографіку про те, як скорочується газова залежність від РФ.

«Це - важливий крок на шляху до енергетичної безпеки. Москва вперше втрачає можливість використовувати газ як зброю політичного тиску і шантажу», - написав президент.

«Для України це дуже важливе рішення, оскільки суперечності між «Нафтогазом» і «Газпромом» вперше регулюються цивілізованим юридичним способом», - додав він.

Нагадаємо, 16 травня Вищий господарський суд відхилив касаційну скаргу російського «Газпрому» на рішення про стягнення з нього штрафу та пені в розмірі 172 мільярди гривень, накладеного Антимонопольним комітетом.

Раніше «Газпром» збільшив свої вимоги в позові проти «Нафтогазу України» з 31,7 мільярда доларів до 37 мільярдів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: