Європарламент ухвалив резолюцію щодо справ кримськотатарських лідерів

Читать на русском
ЄП вимагає, зокрема, припинення репресій проти кримських татарів та українців у Криму, а також закликає негайно звільнити всіх політв'язнів Кремля.

5 жовтня Європарламент ухвалив резолюцію щодо справ кримськотатарських лідерів Ахтема Чийгоза, Ільмі Умерова, а також журналіста Миколи Семени.

Про це повідомляє кореспондент «Укрінформу», передає «Слово і Діло».

Згідно з резолюцією, ЄП вимагає припинення репресій проти представників кримськотатарського народу та українців у Криму й закликає негайно звільнити всіх протиправно ув’язнених Кремлем українських політичних заручників, засуджуючи вироки Умерову, Чийгозу та Семені, а також переслідування незалежних ЗМІ національних меншин.

Також суворо засуджуються вироки, ухвалені проти інших активістів кримськотатарської спільноти та українських громадян, які протиправно ув’язнені в Криму та на російській території, зокрема й щодо Романа Сущенка.

Депутати Європарламенту також засудили практику етапування ув’язнених до віддалених регіонів Росії та закликали Європейську службу зовнішньої діяльності та Представництво ЄС у Росії ретельно відстежувати повідомлення про застосування примусового психіатричного лікування щодо зазначених ув’язнених.

У резолюції міститься заклик до Європейського суду з прав людини розглядати позови з Криму як питання найвищої пріоритетності, адже російська судова система неспроможна ухвалювати справедливі правові рішення в цих справах. В ЄП також закликають міжнародні організації у сфері прав людини, зокрема ООН, ОБСЄ та Ради Європи, забезпечити доступ на територію Кримського півострова з метою моніторингу ситуації та запровадження незалежного спостережного механізму.

Окупанти в Криму засудили Умерова суворіше, ніж просило обвинуваченняВ окупованому Криму Умерова засудили до двох років колонії-поселення, в той час як звинувачення вимагало умовного терміну.

При цьому наголошується, що проти осіб, причетних до грубого порушення прав людини, включаючи посадовців, які висунули обвинувачення Чийгозу, Умерову та Семені, мають бути застосовані обмежувальні заходи, зокрема в контексті блокування активів у банках ЄС та візової заборони.

Раніше в Європарламенті закликали ЄС розширити перелік економічних та персональних санкцій проти РФ та осіб, що причетні до переслідування кримських татар та інших українських заручників влади Росії.

Нагадаємо, що в Німеччині засудили вироки Умерову та Семені.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: