У Польщі розповіли, як ставляться до українського закону про освіту

Читать на русском
Влада Польщі поки остаточно не визначилися зі своєю позицією щодо закону України про освіту, заявив посол Ян Пєкло.

Влада Польщі ще остаточно не визначилася зі своїм ставленням до українського закону про освіту.

Про це заявив посол Польщі Ян Пекло в Любліні в рамках конгресу інициатив Східної Європи, повідомляє «Укрінформ», передає «Слово і Діло».

«Польща не долучалася до списку країн, які висловилися проти закону. Ми чекаємо на зустріч із Гриневич, на якій хочемо почути її думку», – наголосив він.

За словами Пєкло, ця зустріч має відбутися найближчими днями.

Тим часом колишній міністр освіти Польщі Кшиштоф Становський зауважив, що розуміє Україну в цій ситуації, адже кожен має знати мову країни, в якій проживає. Зокрема, жителі Польщі здають іспити з точних наук виключно польською.

Нагадаємо, вчора президент Петро Порошенко підписав закон «Про освіту», ухвалений Верховною Радою 5 вересня 2017 року.

5 вересня депутати Верховної Ради підтримали в другому читанні та в цілому законопроект «Про освіту» (№3491-д), який передбачає широку реформу освітньої галузі. Крім того, закон встановлює, що навчання в усіх українських школах (у т. ч. в місцях компактного проживання національних меншин у прикордонних територіях) починаючи з п'ятого класу має відбуватися виключно державною мовою.

Вища освіта: які зміни обіцяють студентам українські політики?У зв’язку з п’ятничною заявою міністра освіти Лілії Гриневич про розширення можливості навчання та викладання в Україні для іноземних студентів і викладачів, «Слово і Діло» зібрало інші обіцянки щодо реформування вищої освіти.

14 вересня міністри закордонних справ Угорщини, Болгарії, Румунії та Греції надіслали листа українському колезі Павлу Клімкіну, в якому висловили занепокоєння щодо нового українського закону про освіту.

Із засудженням нового українського закону виступив парламент Румунії, який із цього приводу ухвалив спеціальну декларацію. А президент країни Клаус Йоганніс узагалі скасував візит в Україну через закон.

23 вересня Угорщина закликала ООН провести розслідування щодо ухваленого Україною закону про освіту, аргументуючи це тим, що він порушує право на використання мови національними меншинами.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: