Порошенко дав старт освітній реформі в Україні

Читать на русском
Президент України Петро Порошенко підписав закон про освіту, який був розкритикований міжнародними партнерами через можливе обмеження прав національних меншин.

Президент України Петро Порошенко підписав закон про освіту, який був розкритикований міжнародними партнерами через можливе обмеження прав національних меншин.

Як наголосили у прес-службі президента, освітня реформа має на меті підвищити якість освіти та конкурентоспроможність молодого покоління на ринку праці, пише «Слово і Діло».

«Це – одна із найголовніших реформ, бо від жодної іншої реформи майбутнє країни не залежить так, як від освітньої», - зазначив Порошенко.

За словами глави Української держави, новий закон підвищує роль української мови в освітньому процесі та в жодному разі не порушує гуманітарних прав нацменшин.

Зазначається, що у зв’язку з різкою критикою з боку урядів низки європейських справ Порошенко доручив Міністерству закордонних справ та Міністерству освіти провести консультації з європейськими партнерами, в тому числі з Радою Європи.

Україна готова направити на експертизу до ЄС мовну статтю закону «Про освіту»Міністр освіти Лілія Гриневич заявила, що Україна готова направити до Ради Європи на експертизу мовну статтю закону про освіту, щоб підтвердити відсутність порушень міжнародних зобов'язань.

Нагадаємо, 5 вересня народні депутати підтримали освітню реформу. Ключовими її нововведеннями стала 12-річна школа і підвищення зарплат вчителям. Щодо мов нацменшин, то спочатку школярі вивчатимуть предмети рідною для себе мовою, а в 5-9 класах буде вводитися кілька предметів українською мовою викладання.

Новий закон про освіту розкритикувала Румунія і Молдова. МЗС Угорщини подало скаргив ОБСЄ, ООН і Євросоюз у зв'язку з реформою освіти в Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: