Слідом за Угорщиною декларацію щодо освітнього закону ухвалила й Румунія

Читать на русском
У декларації парламенту Румунії щодо нещодавно ухваленого Верховною Радою закону про освіту не обійшлося без утисків прав нацменшин.

Парламент Румунії ухвалив декларацію щодо нещодавно ухваленого нашим парламентом закону «Про освіту» та сподівається, що права національних меншин в Україні будуть дотримані.

Обидві палати румунського парламенту одноголосно проголосували за декларацію, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Укрінформ».

«Парламент закликає до якнайшвидшого врегулювання ситуації, в дусі співробітництва та конструктивного діалогу і з дотриманням європейських стандартів у галузі захисту національних меншин, а також положень багатосторонніх і двосторонніх угод, частиною яких є Україна», – йдеться в документі.

Україна готова направити на експертизу до ЄС мовну статтю закону «Про освіту»Міністр освіти Лілія Гриневич заявила, що Україна готова направити до Ради Європи на експертизу мовну статтю закону про освіту, щоб підтвердити відсутність порушень міжнародних зобов'язань.

Згідно з декларацією, румунські депутати «з тривогою та особливою увагою» спостерігають за подіями після ухвалення Верховною Радою нового закону «Про освіту», який нібито «обмежує право на освіту рідною мовою для етнічних румунів, що проживають в Україні».

При цьому в декларації йдеться про те, що європейські стандарти захисту нацменшин, зокрема 400 тисяч румунів, які живуть в Україні, «є фундаментом демократичних перетворень, без якого неможливо просуватися шляхом європейської інтеграції».

Також у документі йдеться про те, що найближчим часом в Україну прибуде група румунських депутатів, щоб обговорити шляхи врегулювання ситуації.

«Парламент Румунії підтверджує підтримку європейського курсу України й висловлює надію, що в цьому процесі будуть дотримані всі міжнародні стандарти захисту національних меншин», – підсумовується в декларації.

Нагадаємо, 19 вересня голова МЗС України Павло Клімкін розтлумачив своєму румунському колезі сенс освітнього закону.

Раніше парламент Угорщини одноголосно ухвалив резолюцію із засудженням нового закону «Про освіту».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: