У парламенті Угорщини дружно засудили український закон про освіту

Читать на русском
Парламент Угорщини одноголосно підтримав резолюцію з осудом українського закону про освіту, який нібито ущемляє права угорської національної меншини на Закарпатті.

Угорські депутати дружно підтримали резолюцію, яка засуджує нещодавно ухвалений Верховною Радою України закон про освіту, й просять угорський уряд «не допустити» набуття документом чинності.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на Magyar Nemzet.

У резолюції йдеться про те, що нещодавно ухвалений ВР закон про освіту порушує право угорців Закарпаття на освіту їх рідною мовою й нібито суперечить деяким міжнародним договорам: Копенгагенському документу, Паризькій хартії ОБСЄ, Європейській хартії регіональних мов або мов нацменшин, договору про основи добросусідства і співробітництва та низці інших.

При цьому угорські депутати вважають, що український закон нібито порушує й Конституцію України, яка дозволяє ухвалювати нові закони та вносити правки до чинних лише в разі, якщо вони не обмежують наявні права й забороняє етнічну та мовну дискримінацію.

Одночасно в резолюції вони закликали міжнародне співтовариство засудити закон і попросили уряд Угорщини перешкодити набуттю чинності українським законом і регулярно інформувати комітети угорського парламенту про це.

Нагадаємо, 19 вересня спікер ВР Андрій Парубій підписав законопроект «Про освіту» та передав його на підпис президенту Петру Порошенку.

Раніше міністр освіти і науки Лілія Гриневич заявила, що Україна готова направити на експертизу до Ради Європи мовну статтю закону про освіту, щоб підтвердити, що вона не порушує жодних прав угорської національної меншини.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: