Мітинг медиків: чи зможуть зірвати реформу

Читать на русском
Тетяна Луповаполітичний експерт, конфліктолог

Такі мітинги – це погана тенденція. Питання в тому, чи вдасться натиснути на ВР, щоб голосування не відбулося? Якщо людей буде багато, то наслідки не виключені.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповіла політичний експерт, конфліктолог Тетяна Лупова, оцінюючи мітинг у столиці проти медичної реформи.

«Річ у тім, що коаліції немає. Все відбувається в ручному режимі. Якщо є домовленість про те, щоб ухвалити зміни, то проголосують й зриву реформи не буде, але якщо домовленості немає, то навіть якщо під стіни Ради прийдуть 20 тисяч осіб на підтримку чи проти – ніхто не проголосує. Буде зрив реформи чи ні – вирішується кулуарно», – зазначила Лупова.

Експерт уточнила, що сили, які зацікавлені у відставці Супрун, апелюватимуть до того, що прийшло багато людей, але влада байдужа до суспільною думки.

«Це саме той інформпривід, на який можна тиснути, заявляючи, що в країні диктатура», – додала вона.

Відкритим залишається питання, кому в МОЗ потрібна Супрун і хто відповідатиме за реформу та можливі наслідки змін. Вона виконувачка обов'язків, а не міністр, тобто людина, що не несе відповідальності. Післязавтра вона може піти, сісти на літак, а хто відповідатиме за пропоновані зміни?

«Можливо, це перехідний етап, там дійсно є гідні пропозиції і згодом будуть якісь зрушення. Але часу минуло вдосталь, реформа дуже схожа на те, що ініціювала Богатирьова, а це було нісенітницею. Так, спротив був і буде. Тому що тих, хто не хоче змінювати систему, дуже багато. Однак питання є й до самої Супрун. Хто вона? Які її плани в Україні? Де можна побачити її заслуги?», – підкреслила Лупова.

«У нас було багато іноземців – від литовців до грузинів, але результат ми всі знаємо», – нагадала вона.

Перші кроки медичної реформи: як оцінюють роботу МОЗ українці?Майже половина українців вважають, що якість медичних послуг у державних закладах охорони здоров’я за останній рік погіршилась, іще третина – що вона залишилась незмінною.

За її словами, великий багаж довіри був одразу після Майдану.

«Люди ще вірили та приймали зміни, які пропонувалися. Тоді був момент, коли можна було щось робити», – резюмувала Тетяна Лупова.

Як повідомляється, в Києві посилили заходи безпеки в зв’язку з протестами.

Чи підтримують українці ініціативи уряду, «Слово і Діло» з'ясовувало в матеріалі «Перші кроки медичної реформи. Як оцінюють роботу МОЗ звичайні українці?».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: