Бонуси за голосування: депутат розповів про кулуарні домовленості в Раді

Читать на русском
У Відродженні переконують, що група не має стратегічних домовленостей з владою і про кожне голосування домовляється окремо.

Депутати групи «Відродження» отримують від влади «бонуси на округи» за свої голосування.

Про це він розповів екс-очільник групи Віталій Хомутиннік в інтерв'ю «Українській правді», передає «Слово і Діло».

«Ми думаємо глобальніше. Тому, якщо є закони й рішення, які реально потрібні країні, то ми за них голосуємо. І якщо ми, наприклад, при голосуванні за бюджет відстоюємо збільшення видатків для своїх округів, то я не вважаю, що це якийсь сором. Це правда, що кожен із наших мажоритарників, голосуючи за бюджет, виходить із того, чи збільшені видатки на округ – за ці гроші потім будуються школи, садки, дороги й усе решта», – переконує він.

Судова реформа: які фракції проти, а які – заРеформування судової системи – питання не одного місяця й навіть року. Провладні сили переконують, що запропоновані зміни наблизять країну до чесних судів, а опозиція наполягає, що президент замкне систему на собі. Чи знайдуть голоси за реформу, розбиралися експерти.

Водночас інші співрозмовники УП у «Відродженні» говорять, що група не має певних стратегічних домовленостей з владою й про кожне голосування домовляється окремо.

«Жодних системних домовленостей щодо голосувань групи не було апріорі. Якби вони були – не було б кримінальних справ і всі були б «у шоколаді», – заявив співрозмовник у «Відродженні».

Складення повноважень голови групи Хомутиннік пояснив тим, що не хоче, щоб через нього тиснули на «Відродження».

«Лідер – це можливість впливу на всю фракцію. А я, чесно кажучи, людина залежна від тих підприємств, які є в декларації. Через них на мене не так складно знайти важелі впливу, щоб спробувати змусити групу голосувати так чи інакше», – каже Хомутиннік.

Тим часом новий голова групи Віктор Бондар переконує, що тепер у групі з'явиться переговірник, який говоритиме з владою.

Реформи осені: проти яких змін депутати голосувати не наважатьсяОчільник Кабміну наполіг, що вже цього тижня ВР має ухвалити дві реформи – судову та пенсійну. Чи впораються депутати з поставленим завданням, з’ясовували експерти.

«Коли в групі багато лідерів, то можна на того трохи натиснути, на іншого трохи – і вже свої десять голосів зібрати. А тепер ми стали монолітними: один лідер, одна група, одна партія. І тут почалась істерика у влади: як так? Але треба визнати, що амбіції – і мої, і Хомутинніка, і інших – коштували нам рік часу», – вважає він.

Нардепи групи переконують, що, хоч фактично «Відродження» стало одним із двох сателітів коаліції, які дозволяють ухвалювати принципові для влади закони, якось інкорпоруватись у владу ніхто в цій групі не хоче.

Також Хомутиннік зізнався, що олігарх Ігор Коломойський має вплив на депутатську групу «Відродження» та партію загалом.

На початку вересня Хомутиннік оголосив, що не очолюватиме «Відродження» певний час.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: