Реформи осені: проти яких змін депутати голосувати не наважаться

Читать на русском
Андрій Дудаполітолог

Пенсійна реформа має всі можливості бути ухваленою вже цього тижня, на відміну від судової.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Андрій Дуда, оцінюючи заяву прем’єр-міністра Володимира Гройсмана про те, що цього тижня ВР має ухвалити пенсійну та судову реформи.

«Щодо пенсійної реформі, то дуже важко голосувати проти неї. Однозначно, реформа необхідна, й скільки б не було критики, уряд досить відповідально поставився до змін, хоча пропонуються стратегічно непопулярні речі», – підкреслив Дуда.

На його думку, уряд зміг зацікавити реформою – дав на найближчий час підвищення пенсій.

«Голосувати проти цього депутати не наважаться», – зазначив він.

«Компроміс щодо пенсійної реформи буде знайдений. Тут потрібно розуміти, що особливо це стосується мажоритарників», – додав експерт.

Погоджувальна рада: які законопроекти підтримуватимуть фракції?Аналітики «Слова і Діла» розібралися в позиціях фракцій і груп ВР з ключових питань Погоджувальної ради.

За словами політолога, консенсусу щодо судової реформи на сьогодні немає.

«Резерви в парламенті для ухвалення судової реформи є, але важко сказати, наскільки був використаний механізм консультації, насамперед із мажоритарниками, щодо самого голосування за реформу. На сьогодні досить активно педалюється тема розбіжностей у частині антикорупційної палати чи антикорупційного суду. Тому навряд чи цього тижня парламент зможе ухвалити судову реформу», – резюмував Андрій Дуда.

Напередодні аналітики «Слова і Діла» з’ясували, які законопроекти фракції підтримають, а за які зміни політсили голосувати не будуть.

За даними порталу, ще минулого року голова Мін'юсту зобов'язався провести судову реформу. Щодо пенсійної реформи, то змінити систему обіцяли в Мінфіні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: