Судова реформа: які фракції проти, а які – за

Читать на русском
Василь Моканполітолог

Цього пленарного тижня депутати поставили собі за мету ухвалити дві реформи, серед яких і судова. В другому читанні щодо судової реформи доведеться розглянути понад 4 тисячі поправок. При цьому затятим противником запропонованих змін на Погоджувальній раді виступила фракція «Батьківщини».

«Слово і Діло» поцікавилось у експертів, як розвиватимуться події та чи впораються депутати з поставленим завданням, попри опір опозиції.

«Ані «Батьківщина», ані «Опоблок» не підтримуватимуть судову реформу, хіба що окремими голосами. Вони апелюють до того, що запропонованими змінами влада закріплюється в особі президента, збільшується вплив на суди, а країна рухається в бік поліцейської держави», – пояснив політолог Василь Мокан.

«Навіть якщо в «Батьківщині» є окремі депутати, які могли б підтримати деякі урядові пропозиції, то загальна лінія фракції, авторитарна позиція Тимошенко – це акцент на тому, що вони є жорсткою опозицією й на голосуваннях їм потрібно це демонструвати. Тому вони будуть проти», – продовжив він.

Щодо самих змін, то, за словами експерта, більшість із них мають процесуальний характер і є необхідними в рамках КУ в частині правосуддя.

Погоджувальна рада: які законопроекти підтримуватимуть фракції?Аналітики «Слова і Діла» розібралися в позиціях фракцій і груп ВР з ключових питань Погоджувальної ради.

«Судову реформу підтримає профільний комітет ВР. Голосами БПП, НФ, частини позафракційних, у тому числі депутатської групи «Воля народу», можуть бути ухвалені судові зміни», – спрогнозував Мокан.

При цьому політолог підкреслив, що згідно з регламентом, ВР не має права переходити до розгляду будь-яких інших питань порядку денного, поки вони не завершить розгляд попереднього.

«Розглядати судову реформу почали минулого пленарного тижня. Оскільки подано за літній період понад 4 тисячі правок, за процедурою вони зобов'язані кожну з них розглядати. Зараз є рішення про те, що більшість авторів поправок не наполягатимуть на їх розгляді по суті. Це пришвидшує час розгляду. Якщо йти за регламентом, то розгляд міг би зайняти близько двох чи навіть трьох тижнів», – додав експерт.

Таким чином, зазначив він, розгляд судової реформи буде прискорений та завершений.

«У будь-якому разі цього пленарного тижня стоїть завдання завершити розгляд судової реформи», – резюмував Василь Мокан.

За даними «Слова і Діла», ще минулого року голова Мін'юсту Павло Петренко зобов'язався провести судову реформу.

Докладніше про те, що обговорювалося на Погоджувальній раді та як фракції голосуватимуть за важливі для країни зміни, читайте за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: