Пенсійна реформа: невдоволення Світового банку та дедлайн для голосування

Читать на русском
Павло Кухтачлен «Стратегічної групи радників з підтримки реформ»

Пенсійна реформа в нормі й готова до голосування. Так, у Світового банку можуть бути зауваження, можуть бути певні розбіжності в поглядах, але це не критично.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів заступник співголови Стратегічної групи радників за підтримку реформ Павло Кухта, оцінюючи інформацію про те, що Світовий банк не схвалив пенсійну реформу.

«Пенсійна реформа узгоджена з МВФ і стикується саме з умовами кредиторів. Тому з точки зору ключових позицій питань немає. Невдоволення Світового банку – це проблема різних бачень того, що буде краще, а що – ні. В цій ситуації орієнтир більше на позицію МВФ», – констатував Кухта.

За його словами, зауваження Світового банку не стосуються ключової частини реформ.

«Потрібно розуміти, що є ядро реформи – індексація пенсій, осучаснення, нові вимоги до мінімального стажу, зміна зарплатної бази. А є ще багато менш значущих деталей – від пенсій балерин до тимчасової допомоги непрацюючим особам, які досягли 60 років, без необхідного стажу. Зараз це буде питання для депутатів – виправляти їх чи ні. Якщо це дійсно можливо, то можна скоригувати їх пізніше, бо реформа велика, й нормально, якщо в деталях за потреби вона коригуватиметься вже в процесі», – зазначив експерт.

Він уточнив, що це не зауваження до реформи там, де вона вирішує головні проблеми. При цьому експерт припустив, що пенсійну реформу зможуть проголосувати.

Погоджувальна рада: які законопроекти підтримуватимуть фракції?Аналітики «Слова і Діла» розібралися в позиціях фракцій і груп ВР з ключових питань Погоджувальної ради.

«Зараз це залежить від того, наскільки швидко зможуть розглянути судову реформу. В ідеалі, щоб не було проблем з осучасненням, іншими показниками та кредиторами, бажано проголосувати пенсійну реформу до 1 жовтня», – резюмував Павло Кухта.

Як відомо, прем’єр-міністр Володимир Гройсман закликав депутатів проголосувати за пенсійну реформу.

Нагадаємо, в серпні Рада в першому читанні підтримала законопроект №6614, який входить до пакета пенсійної реформи. Тоді «за» проголосували 282 народних депутати.

Докладніше про те, які законопроекти фракції підтримають, а за які зміни політсили голосувати не будуть, читайте за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: