Голосування за бюджет-2018: як змінює позиції РПЛ та що впливає на настрої фракцій

Читать на русском
Володимир Цибулькополітолог

Минулого тижня Кабмін затвердив проект держбюджету на 2018 рік і передав його на розгляд до парламенту. Винести кошторис на голосування – це одне, а вчасно ухвалити й не дотягнути до Нового року – набагато складніше завдання. Особливо, враховуючи, що на Погоджувальній раді Радикальна партія попередила, що голосів не дасть, «Воля народу», яка часто витягала голосування, не визначилася, а «Народний фронт» вимагає 5% ВВП на оборону в обмін на свої голоси.

«Слово і Діло» поцікавилось у експертів, як проходитиме голосування за головний кошторис країни та чи змінять «радикали» свою категоричну позицію.

«Бюджет – це, образно кажучи, багатоходівка, тому що уряд пише кошторис, комфортний для себе, але він точно закладає поля для компромісу. Ми вже бачили, як голосувала Радикальна партія, коли в бюджеті з’явилися інвестиційні кошти на виробництво та переоснащення Рятувальної служби України», – нагадав політолог Володимир Цибулько.

Погоджувальна рада: які законопроекти підтримуватимуть фракції?Аналітики «Слова і Діла» розібралися в позиціях фракцій і груп ВР з ключових питань Погоджувальної ради.

«Цей приклад свідчить про те, що кожна з політсил спробує вмонтувати до бюджету інтереси своїх політичних інвесторів, але разом із тим й інтереси своїх електоральних груп. Не реагувати на потреби базового електорату, який має той же Олег Ляшко, а для нього основна виборча база – маленькі міста та агропром, РПЛ не зможе», – додав він.

Експерт розповів, що до проекту бюджету вже заклали створення Агентства з підтримки експорту. За його словами, саме представник РПЛ Віктор Галасюк є багаторічним автором цієї ідеї.

«Ще від моменту входження до парламенту він носиться з цією ідеї, а зараз ініціатива не просто підтримана, а закладаються фінанси на створення цього агентства», – уточнив Цибулько.

Для уряду в бюджеті є комфортні статті, але є й такі, які заради компромісу доведеться змінювати, щоб зібрати необхідну кількість голосів.

Експерт зазначив, що РПЛ, незважаючи на те, що наразі висловилася проти, може змінити свою думку й проголосувати за бюджет.

«Це насправді вже певна фішка фракції. Вони дуже суперечливі. Так само, як, наприклад, РПЛ виступають за ринкову ідею щодо експорту, але мають антиринкову позицію й виступають проти впровадження ринку землі. Якоюсь із цих суперечностей доведеться зрештою поступитися», – резюмував Володимир Цибулько.

Напередодні аналітики «Слова і Діла» з’ясовували, які законопроекти фракції підтримають, а за які зміни політсили голосувати не будуть.

Детальніше про основні показники держбюджету-2018 – за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: