Мітинги в Одесі: чи завершаться заворушення перевиборами

Читать на русском
Василь Яблонськийполітолог

З одного боку, всі теперішні радикальні дії, протести та виступи, дійсно за справедливість і збереження певних ідеалів, які були на Майдані, але з іншого – тут є багато політичних моментів.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Василій Яблонський, оцінюючи мітинги біля Одеської міської ради.

«Мітинги в Одесі, крім боротьби за правосуддя, в цій ситуації є ще підключенням влади структур, які стоїть за організацією цих виступів і, очевидно, мають бажання взяти участь у можливих майбутніх виборах. Однак для того, щоб оголосити місцеві перевибори, підстав немає», – констатував Яблонський.

За його словами, є порушення з боку судової влади, місцевої влади, але ухвалення рішення про перевибори залежить не від цього.

«Є питання щодо Труханова, щодо його громадянства, але подвійним громадянством чи російським паспортом уже нікого не здивуєш, на жаль. Коли ситуація дійде до того, що, образно кажучи, зірки складуться так, що Труханов абсолютно всіх не влаштовуватиме, можливо, будуть певні дії. Поки що зачіпок для перевиборів немає», – зазначив він.

Експерт додав, що багато залежатиме від подальшого розвитку ситуації.

«Ситуація в Одесі особлива, але проблема в тому, що країну взагалі хочуть поставити на шлях втрати керованості. Трагедія в Одесі лягає в цю концепцію, хоча це внутрішня ситуація й про зовнішні сили говорити не доводиться. Сама по собі проблема дестабілізації України набагато ширша», – наголосив політолог.

Він уточнив, що Росії не так важливо, що саме в нас сталося, але це привід, тому що їм якраз найбільш важливо повторювати, як мантру: влада незаконна, влада не контролює ситуацію в Україні.

«Це поле для маневрів, хоча ця парадигма вже втратила сенс. Зараз уже більше хвилюють дії Росії на всіх фронтах, і переводити стрілки на українські проблеми РФ навряд чи вдасться», – резюмував Василій Яблонський.

Нагадаємо, в ніч на 16 вересня троє дітей загинули в результаті пожежі в дитячому таборі «Вікторія» в Одесі.

Вчора, 20 вересня, під будівлею Одеської міськради сталася бійка між учасниками мітингу та поліцейськими.

Мер Одеси Геннадій Труханов пообіцяв, що всі винні в пожежі в дитячому таборі «Вікторія» будуть покарані. За даними «Слова і Діла», рівень відповідальності Труханова – 41%.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: