Експерт пояснив, на що зважиться РФ, щоб годувати «плотницьких» і компанію

Читать на русском
Олександр Гудимаполітичний діяч

Україна чомусь продовжує отримувати ядерне паливо з Росії, при цьому ніхто не робить пікетів чи блокад. Різниця в тому, що є стратегія, про яку знає громадськість.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів екс-міністр палива та енергетики Олександр Гудима, аналізуючи інформацію про те, що вугілля з окупованого Донбасу почали поставляти до РФ.

«Сьогодні американці дають нам паливо для Запорізької ТЕС, ми маємо час та перспективу в найближчі п'ять років повністю перейти на альтернативне ядерне паливо. В питанні з ядерним паливом чомусь є розуміння й жодні блокади не потрібні. Є мета – зменшити залежність до нуля. З вугіллям такого розуміння немає. Виходить, що звільнити території самотужки ми не можемо, а сподіватися на вугілля не можна, тому що ми платимо невідомо кому», – розмірковує Гудима.

Для того, щоб годувати «плотницьких» і компанію, додав він, РФ може піти на крок, який призведе до подорожчання вугілля.

Україна купує російський газ реверсом через Європу. Може бути абсолютно аналогічна ситуація – купівля вугілля під виглядом російського.

Виходить ситуація, коли бандити хочуть керувати підприємствами, брати з Ахметова плату. Якщо шлях через блокаду не влаштовує, РФ може вчинити інакше. Що можна без шуму забрати – заберуть, залишать шахти Ахметова в спокої, тільки переведуть вугілля не напряму, й продаватимуть під маркою РФ. Такий варіант виглядає найбільш реальним», – пояснює екс-міністр палива та енергетики.

Хоча, підкреслив він, РФ і не зізнається, але Донбас їм не потрібен.

«З одного боку, маємо справу з бандитами, які хочуть багато грошей та війни, а з іншого – Росія не хоче підпорядковувати собі Донбас. Становище РФ зараз не найкраще, йти на загострення й забирати Донбас їм непотрібно», – переконаний Олександр Гудима.

Нагадаємо, в Міненерговугілля заявили, що через три роки Україна зможе відмовитися від вугілля з ОРДЛО, хоча ще наприкінці лютого уряд запевняв, що альтернативи вугіллю з Донбасу немає.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: