Війна на Донбасі: чому в Москві заговорили про зміну ватажків «ДНР» та «ЛНР»

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Цього тижня з'явилася інформація про підготовку до зміни «керівництва» незаконних «республік» – «ДНР» і «ЛНР». Називаються навіть прізвища кандидатів: місце ватажка «ДНР» Олександра Захарченка нібито має посісти колишній «регіонал» Олександр Бобков, а ватажка «ЛНР» Ігоря Плотницького – український політик, лідер партії «Союз лівих сил» Василь Волга. Появу таких прогнозів на тлі згоди Росії ввести миротворців на Донбас не можна вважати випадковістю.

Першим про можливі кадрові перестановки у верхівці «ДНР» повідомив у Facebook координатор групи «Інформаційний спротив», народний депутат Дмитро Тимчук. За його даними, у вищій і середній ланці «адміністрації глави ДНР» поширюються чутки про зміни керівного складу «ДНР», які відбудуться в жовтні. Вони ґрунтуються на «останніх подіях у Донецьку».

Так, 5 вересня відбулася нарада з питань подальшого розвитку «ДНР» за участю «вищого керівництва» «ДНР» і представників Росії. На нього було допущене лише обмежене коло «вищих посадових осіб» «ДНР». «Протягом наради представники Адміністрації президента РФ не вказали чітких перспектив для «ДНР», проте дали зрозуміти, що стратегічні рішення з цього питання ухвалюватимуться в Кремлі найближчим часом і будуть пов'язані з кардинальними кадровими перестановками в «ДНР», – повідомив Тимчук.

«Хорватський сценарій» для України: варіанти розвитку подійЖурналіст Денис Попович проаналізував, чи зможе Україна повторити на Донбасі хорватський сценарій і силою ліквідувати анклав сепаратистів після введення миротворців ООН.

Цю інформацію того ж дня підтвердив і доповнив головний редактор сайту «Новини Донбасу» Олексій Мацука: «Мої джерела в «ДНР» підтвердили інформацію Тимчука про те, що готується зміна команди в Донецьку. Вже є приблизні списки нових управлінців, які через вибори або видимість виборів у 2018 році прийдуть до влади як оновлена команда. Деякі повернуться з Москви».

Трохи згодом Мацука повідомив, що російська сторона готує «зміну влади» і в незаконній «ЛНР». Журналіст також назвав прізвища «наступників» нинішніх ватажків «республік» Олександра Захарченка та Ігоря Плотницького.

За інформацією Мацуки, місце Захарченка на чолі «ДНР» має зайняти екс-народний депутат від Партії регіонів Олександр Бобков, а замість Плотницького можуть призначити українського політика, уродженця Сєвєродонецька на Луганщині Василя Волгу.

Олександр Бобков у 2012 році був обраний до Верховної Ради за мажоритарним округом у Донецьку, а в 2014 році підтримав «антимайданний» рух у цьому місті (до речі, політик активно виступав і проти Майдану 2004 року). Пізніше Бобков вийшов із Партії регіонів, перейшов на бік незаконної «ДНР» і навіть став організатором донецького осередку сепаратистського руху «Оплот». Екс-регіонал також виступив на підтримку так званого «референдуму» 11 травня 2014 року.

Василь Волга є дуже відомим політиком. У 2004 році він балотувався на посаду президента України, а в 2006 році став народним депутатом за списками Соціалістичної партії. З 2008 року Волга очолює партію «Союз лівих сил». Коли президентом України був обраний Віктор Янукович, у 2010 році Василя Волгу призначили головою Держфінпослуг. У 2011 році Волга був затриманий за підозрою у вчиненні корупційних дій. 24 вересня 2012 року Василя Волгу засудили до 5 років позбавлення волі, проте 3 грудня 2014 року політика як особу, що встала на шлях виправлення, випустили на волю, замінивши решту покарання виправними роботами терміном 1 рік і 7 місяців. Наразі Волга перебуває в Москві. В 2016 році його партія висловила готовність взяти участь у місцевих виборах в ОРДЛО, якщо вони відбудуться в рамках Мінських домовленостей.

Крім інформації про «наступників», Олексій Мацука повідомив, що наприкінці серпня до Донецька приїжджав помічник президента Росії Владислав Сурков і нібито порекомендував «готуватися до реінтеграції».

Самі фігуранти поки не підтверджують інформацію про свої можливі призначення. Зокрема, Олександр Бобков повідомив, що взагалі «дізнався про це останнім». «Зараз я перебуваю в іншій країні й веду переговори про будівництво сільгосппереробного комплексу», – зазначив екс-регіонал. Один із ватажків бойовиків Ігор Безлер назвав повідомлення про зміну керівництва «ДНР» «маячнею», а ось сам Василь Волга ніяк не прокоментував інформацію, що з'явилася. Він лише розмістив у себе в Facebook розлогу публікацію про миротворців на Донбасі.

У цій публікації Василь Волга кілька разів підкреслив, що війна має бути зупинена, а Донбас повернеться в Україну, якщо «припиниться націоналістичний терор, якщо люди в Києві визнають право людей у Запоріжжі, в Одесі, в Донецьку, в Луганську мати свою власну думку; визнають їхнє право бути вільними людьми, розмовляти рідною мовою й самим вирішувати, які колискові співати своїм дітям».

Про можливу зміну «керівників» у «Л/ДНР» говорили вже багато разів. Зокрема, Олександра Захарченка не раз відправляли слідом за ліквідованими «Гіві» та «Моторолою». Однак щоразу ці прогнози не збувалися й усі ватажки залишалися на своїх місцях. Але зараз ситуація дещо змінилася. Росія сама запропонувала ввести миротворців ООН на Донбас.

Якщо версії про зміну Плотницького та Захарченка підтвердяться, це стане зайвим свідченням бажання Росії перезапустити Мінський процес, але вже під контролем миротворців ООН.

Однією з цілей цього процесу, як уже неодноразово повідомлялося, є проведення місцевих виборів в ОРДЛО, щоб привести до влади людей, що вигідні Кремлю. У майбутньому ці люди можуть стати депутатами Верховної Ради, щоб допомагати Росії впливати на зовнішню та внутрішню політику України. Але заплямовані корупцією й убивствами сепаратисти Захарченко та Плотницький абсолютно не підходять для цієї ролі. Складно уявити, за яких умов вони могли б хоча б вільно пересуватись Києвом, а не те що перебувати в парламенті й займатися державною діяльністю.

Інша річ – Бобков і Волга. При тому, що в Кремля дуже коротка «лава запасних», це принаймні компромісні фігури, яких знають і в парламенті України, і непогано сприймають на території ОРДЛО.

Денис Попович, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: