Трагедія в Одесі: випадковість чи закономірність

Читать на русском
Олександр Радчукполітолог

Менш ніж 4 місяці минуло з дати відкриття оновленого дитячого табору «Вікторія», розташованого в Одесі, до дня трагедії, яка забрала життя трьох дітей. Через непрацюючу протипожежну систему в одному з корпусів табору виникла пожежа, під час якої дерев’яна будівля згоріла вщент.

Загалом у приміщенні, де сталося займання, перебували 42 дитини. Ситуацію ускладнило те, що пожежа сталася вночі, а рятувальникам довелося тягнути пожежний рукав до гідранта, якйи був розташований за півтора кілометра від корпусу.

Чому ж сучасний та оновлений дитячий табір для відпочинку виявися зовсім не готовим до такої екстреної ситуації? Що сталося з протипожежною системою? І хто відповість за смерті дітей?

Закономірна халатність

Реконструкція дитячого міського оздоровчо-спортивного комплексу «Вікторія» тривала майже три роки. Минулого року в таборі були відреставровані харчоблок та їдальня, триповерховий спальний корпус, замість шести старих дерев'яних будиночків були зведені чотири сучасних дерев'яних зруби з усіма зручностями в номерах.

Трагедія в Одесі: Зубко проведе засідання оперативного штабуУ понеділок, 18 вересня, під головуванням віце-прем'єр-міністра – міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадія Зубка в Одесі відбудеться засідання оперативного штабу ДСНС щодо пожежі в дитячому таборі Вікторія.

Загалом за роки реконструкції було витрачено понад 70 мільйонів гривень. Прикметно, що близько 11 мільйонів бюджетних грошей пішло на заходи з протипожежної безпеки. Загалом мета оновлення табору була більш ніж шляхетною: тут мали відпочивати діти з малозабезпечених сімей, переможці конкурсів та олімпіад, діти учасників АТО й переселенців.

Уже наприкінці травня цього року оновлений комплекс урочисто відкрили й прийняли зміну відпочивальників. На урочисте відкриття «Вікторії», крім муніципальної влади на чолі з мером Геннадієм Трухановим, запросили й президента Петра Порошенка.

Уже після пожежі була виявлена низка грубих порушень, які так чи інакше доведеться врахувати під час розслідування. Йдеться про те, що саме дерев'яні зруби були збудовані з порушенням усіх технологій та термінів – будували нашвидкуруч, дерево було недостатньо оброблене вогнетривким складом. Крім того, неналежним чином працювали проводка та сигналізація, що, можливо, й стало причиною займання.

Чи йшлося про корупцію, чи то про необхідність швидко здати об’єкт – питання, в яких доведеться розбиратися слідству. У будь-якому разі висновок очевидний: корупція та халатність стали не просто шкідливими соціальними явищами, а прямою небезпекою для життя та здоров’я кожного українця.

Відповідальність для всіх?

Винуватців трагедії шукатиме слідство, а розбиратиметься суд. Втім, уже відомо, що поліцією був затриманий директор дитячого табору «Вікторія». Йому та його заступнику вже оголосили про підозру. Запобіжний захід має обрати суд, але прокуратура наполягатиме, щоб їх узяли під варту. Також від роботи був відсторонений і керівник Київської райадміністрації Одеської міськради.

В Одесі готують тотальну перевірку дитячих та медзакладівПеревіряти в першу чергу будуть дитячі садки, школи, гуртки дитячої творчості, лікарні, поліклініки.

У прокуратурі пообіцяли: слідством буде надана оцінка діям усіх уповноважених осіб – від служби надзвичайної ситуації до Одеської мерії. За фактом трагедії було відкрите кримінальне провадження за попередньою кваліфікацією «порушення встановлених вимог пожежної безпеки, що призвело до загибелі людей».

Влада обіцяє знайти й покарати винних. «Те, що сталося у «Вікторії», однозначно є злочином. І йдеться не про розкрадання грошей, не про недбалість. Про вбивство. Про комісії, доручення, приписи та невиконані вимоги говорити зараз уже також немає сенсу. Час покарання. Всіх, всіх без винятку осіб, чиї дії/бездіяльність призвели до цієї трагедії», – закликав на своїй сторінці в Facebook очільник Одеської ОДА Максим Степанов.

Такі ж слова пролунали з вуст прем’єр-міністра Володимира Гройсмана. «Що сталося – буде встановлювати слідство. Але це велика трагедія, коли гинуть діти, в мене просто немає слів. Якщо це викликано недбалістю або будь-якими неадекватними діями людей, які відповідали за безпеку, їх потрібно жорстко покарати за це. Мої глибокі співчуття рідним і близьким цих дітей», – заявив очільник уряду.

Трагічний випадок в Одесі виявився знаковим ще з однієї причини. Обурена громадськість міста на чолі з батьками дітей, які відпочивали в таборі, вирішили не чекати висновків слідства, а вимагали безпосередньої зустрічі з мером міста Трухановим. Градус емоцій виявився настільки високим, що люди навіть здійснили спробу імпровізованого штурму будівлі мерії. Сам мер, щоправда, так і не вийшов до обурених містян.

Політичний вимір

Кожна така трагедія має крім технологічного аспекту ще й суто політичний. Згадаймо, чи багато було покарано високопосадовців за схожу недбалість? Чи були розслідувані схожі за резонансом справи?

Трагедія у таборі під Одесою: сім'ям загиблих дітей виплатять компенсаціїСім'ї загиблих від пожежі в дитячому таборі «Вікторія» отримають по 200 тисяч гривень, також їм компенсують усі витрати на похорон.

Наприкінці минулого року прокуратура Львівської області та поліція завершили досудове розслідування в кримінальному провадженні за фактом обвалу на Грибовицькому сміттєзвалищі, в результаті якого загинули четверо людей. Винних начебто знайшли: йдеться про трьох чиновників КП «Збиранка», яке відповідає за звалище. Їх підозрюють у порушенні правил екологічної безпеки при експлуатації споруд, що призвело до загибелі людей, та у службовій недбалості, що спричинила тяжкі наслідки.

Однак про «сміттєву проблему» було відомо багато років поспіль, її вирішенням мали б займатися не пересічні чиновники найнижчої ланки. Безумовно, відповідальність, бодай політичну, мало б понести не лише міська влада Львова, але й найвище керівництво держави. Втім, саме в цій ситуації політичний аспект виявився вирішальним: трагедія на Грибовицькому сміттєзвалищі була сповна використана опонентами проти мера Львова та лідера політичної партії «Самопоміч» Андрія Садового.

Чи варто дивуватися, що зараз виникло чимало запитань і до трагедії, яка сталася в Одесі. Адже політичний вимір далеко не останній у цій історії. Прикметно, що частина коментаторів причин трагедії у соцмережах одразу ж вказували на те, що відновлення дитячого табору відбувалося за часів губернаторства Саакашвілі. Хоча комплекс розташований на території самого обласного центру й вважається муніципальним.

Кого б слідство та суд не визначили винними в трагедії в Одесі, слід окремо зробити висновки щодо політичної відповідальності. І висновки мають зробити всі політичні сили, що зараз перебувають як у владі, так і в опозиції.

Олександр Радчук, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: