Як мери піклуються про школи та школярів?

Читать на русском

Аналітики «Слова і Діла» зібрали всі обіцянки мерів найбільших міст України за останні кілька років і з'ясували, що впоралися вони з ними непогано – станом на зараз за мерами нараховані 25 виконаних обіцянок на шкільну тематику проти 8 провалених.

Всі провалені обіцянки були дані в 2015 році, за винятком обіцянки мера Черкас Анатолія Бондаренка, який у липні 2016-го запевнив, що в трьох школах міста до кінця року з'являться міні-футбольні поля, проте роботи вчасно завершені не були.

Лідерами з провалених шкільних обіцянок зараз є два мери. Міський голова Чернівців Олексій Каспрук так і не запровадив у 2016 році в усіх школах міста обіцяну систему харчування за принципом шведського столу. В тестовому режимі таке харчування деякий час пропрацювало в трьох школах, проте вже на початку вересня 2016-го його призупинили.

Також Каспрук провалив свою обіцянку утеплити 36 шкіл і дитсадків до початку літа 2016 року. Хоча в навчальних закладах міста й велися поточні та капітальні ремонти з утеплення за бюджетні кошти, кредитний і грантовий договір про термомодернізацію 36 навчальних закладів підписали лише в липні.

Ще дві провалених обіцянки наші аналітики зафіксували за мером Сум Олександром Лисенком, причому обидва стосувалися утеплення шкіл або, як це прийнято називати серед політиків «енергоефективної реновації». Всупереч заявам Лисенка про те, що в 2015 році на роботи х поліпшення енергоефективності в школах №1 та №6 виділять із міського бюджету по 3 мільйони гривень, на утеплення будівлі й заміну віконних блоків у першій з них витратили майже 800 тисяч гривень, а в школі №6 капітально відремонтували систему опалення за 250 тисяч гривень.

Олександр ЛисенкоМіський голова Сум
Лисенко обіцяє виділити 3 млн грн на енергоефективну реновацію ЗОШ № 6Сказано 21 березня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

За мерами Києва, Вінниці та Херсона також значиться по одній невиконаній обіцянці. Віталій Кличко всупереч своїм заявам відкрив у 2016 році не дві нові школи, а лише одну – №140 у Святошинському районі столиці, причому це було не будівництво «з нуля», а реконструкція з добудовою.

Володимир Миколаєнко та Сергій Моргунов за термінами провалили свої обіцянки зробити в школах ліфт для дітей з особливими потребами та запустити автономну котельню: в підсумку роботи були завершені із запізненням на місяць.

Виконаних обіцянок у мерів більше: ми нарахували 25. Лідером став мер Києва Віталій Кличко, за яким на сьогодні їх 4. Зокрема він, як і обіцяв, у 2016 році закінчив ремонти в 181 навчальному закладі.

Віталій КличкоМіський голова Києва
Кличко пообіцяв відремонтувати 148 дахів та утеплити фасади в київських школахСказано 21 серпня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

Друге місце за виконаними обіцянками розподілили мери Одеси й Тернополя – в них по три виконаних обіцянки в цій сфері. У Геннадія Труханова в активі дві виконаних обіцянки щодо ремонтів у школах: у 113-й провели капремонт приміщень, а в 120-й – утеплення, ремонти приміщень та харчоблоку на загальну суму в 1,1 мільйона гривень. Крім того, Труханов дотримав свою обіцянку відкрити спортивне відділення у військовому ліцеї.

Дві виконаних обіцянки щодо ремонту шкіл є і в Сергія Надала. Крім того, він дотримав слова відремонтувати бомбосховища в трьох школах міста.

У решти мерів по одній-дві виконаних обіцянки. Наприклад, мер Черкас впорався зі своєю обіцянкою компенсувати учням половину витрачених на проїзд грошей, а в Дніпрі Борис Філатов відзвітував, що припинив практику поборів у школах: понад десяток директорів шкіл були звільнені, а міськрада ухвалила рішення посилити контроль за збором внесків.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: