Тимчук розповів, чому миротворці не допоможуть Україні

Читать на русском
Бойовики та російські військові продовжуватимуть стріляти, незважаючи на присутність ООН на Донбасі, вважає Тимчук.

Присутність миротворців на Донбасі не допоможе врегулювати конфлікт, оскільки вони не зможуть змусити бойовиків припинити обстріли.

Про це розповів у коментарі виданню «[ГОРДОН](http://gordonua.com/news/war/tymchuk-moskva-ponimaet-chto-vvedenie-mirotvorcev-oon-na-donbass-ne-budet-effektivnym-poetomu-i -soglashaetsya-na-eto-207137.html)» координатор групи «Інформаційний спротив», народний депутат Дмитро Тимчук, передає «Слово і Діло».

За його словами, миротворці, звичайно, підвищать ефективність спостерігачів ОБСЄ, однак на деескалацію конфлікту це не вплине.

У Путіна розповіли про переговори щодо миротворців ООН на ДонбасіПрес-секретар президента РФ Володимира Путіна розповів, в якому стані зараз перебувають переговори про можливе введення миротворців ООН на Донбас.

«Перш за все тут потрібно розуміти, який тип миротворчої операції проводитиметься. Так, Путін начебто погодився, що миротворці можуть бути не лише на лінії розмежування сторін. Але це не означає, що ця місія зможе якось впливати на ситуацію на окупованій території. І Москва наполягає на тому, що миротворці фактично мають стати охороною співробітників ОБСЄ, щоб гарантувати їхню безпеку. Без сумніву, ефективність роботи місії ОБСЄ в такому разі зросте, проте давайте не будемо забувати, що вони займаються виключно наглядом. Тобто вони не можуть змусити бойовиків припинити вогонь або відвести озброєння від лінії розмежування. Вони можуть лише зафіксувати факти порушень. Миротворці ж просто оберігатимуть спостерігачів від бойовиків», – сказав Тимчук.

Він зазначив, що президент Росії погодився розширити мандат миротворців, оскільки розуміє, що вони ні на що не вплинуть.

«Я не бачу можливостей для миротворчої місії ООН якось реально вплинути на ситуацію на Донбасі. В цьому власне й полягає головна підступність «згоди» Путіна на введення миротворців. Раніше, коли Україна пропонувала ввести миротворчу місію, РФ різко відкидала цей варіант, наполягаючи на тому, що це неможливо. І тоді Росія виглядала як противник мирного врегулювання конфлікту на сході України. Зараз же Путін зробив звичну для себе багатоходівку й погодився на миротворців. Але в тому форматі, в якому вони не зможуть реально щось змінити. Тобто Москва розуміє, що введення миротворців ООН на Донбас не буде ефективним, тому й погоджується на це», – підкреслив нардеп.

Поставки Javelin: що це дасть та як ідея з миротворцями вплине на озброєння УкраїниВ Україні анонсували поставки зброї зі США. РФ спочатку була категорично проти цього заходу. Згодом у Кремлі прийняли ідею місії ООН. Чи не стане це перешкодою на шляху до озброєння?

Нагадаємо, 5 вересня російський президент висунув ініціативу щодо розміщення миротворців на Донбасі. Однак однією з основних його умов було розміщення миротворчої місії ООН на лінії розмежування.

Водночас постпред України при ООН Володимир Єльченко заявив, що миротворча місія ООН в разі введення на Донбас має розташовуватися на російсько-українському кордоні, а участь у ній представників Росії виключена.

Раніше в Держдепі прокоментували ідею введення миротворців на Донбас.

Нагадаємо, Клімкін назвав умову, за якої миротворці зайдуть на Донбас.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: