Миротворці на Донбасі: варіанти розгортання місії та торг із Путіним

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Після розмови з Меркель Путін заявив, що миротворці можуть перебувати не лише на лінії зіткнення, але й у місцях, де проводить діяльність моніторингова місія ОБСЄ, хоча до цього наполягав на розміщенні місії лише між Україною, «ЛНР» та «ДНР». Фактично, РФ іде на умови України, що свідчить про готовність Путіна почати торг за Донбас.

Таку думку в ексклюзивному матеріалі «Примус до миру. Путін починає торг за Донбас» для «Слова і Діла» висловив журналіст, військовий експерт Денис Попович.

«Доручення підготувати проект резолюції про розгортання на Донбасі миротворчої місії ООН Путін дав 5 вересня», – нагадав Попович.

Він уточнив, що в проекті резолюції, скерованому РФ до Радбезу ООН та генсека організації, пропонувалося розмістити миротворців уздовж лінії розмежування.

«Пропозиція викликала критику української сторони, а в АП наполягли, що місія ООН має розміщуватися на всій окупованій території Донбасу, включаючи неконтрольовану ділянку українсько-російського кордону», – продовжив експерт.

Він підкреслив, що громадянська моніторингова місія ОБСЄ може діяти в будь-якому регіоні України.

«Тому виходить, що нові пропозиції Путіна, висловлені під час розмови з Меркель, радше відповідають позиції української сторони, оскільки в цьому випадку «блакитні каски» можуть з'явитися в будь-якому з районів ОРДЛО», – наголосив Попович.

Сам факт появи такої заяви свідчить про те, що Путін готовий почати торг, який розгортатиметься навколо формату проведення миротворчої операції.

Як розповів експерт, є кілька варіантів проведення миротворчих операцій.

«Це операції з підтримання миру, які передбачають залучення багатонаціональних сил для забезпечення виконання режиму припинення вогню та розведення протиборчих сторін. При цьому миротворці мають право застосовувати зброю лише в цілях самооборони, спроб окремих осіб перешкодити виконанню передбачених мандатом функцій або для захисту цивільного персоналу місії», – пояснив він.

Фахівець додав, що для розгортання такої місії потрібна згода всіх сторін.

За його словами, ще один варіант – це постконфліктне вибудовування миру. В такому разі «блакитні каски» сприяють роззброєнню комбатантів, відновленню зруйнованої інфраструктури, інститутів влади, а також поверненню суспільства до мирного життя.

«Такий варіант поки непридатний для Донбасу, де ще триває конфлікт», – аргументував Попович.

Путін, миротворці та Донбас: чому Україна може опинитися в програшіПро введення миротворчого контингенту на Донбас говорилося давно, але зараз для України це може бути пасткою.

Журналіст зазначив, що, на думку головного редактора сайту «Інформаційний супротив» Юрія Каріна, найкращим варіантом розвитку подій для України був би варіант примусу до миру.

«Наприклад, миротворці ООН могли б узяти під контроль кордон, перешкоджаючи постачання бойовиків з боку Росії. При цьому розгром залишених без підтримки бандформувань «ДНР» та «ЛНР» міг би бути покладений на частини ЗСУ», – заявив експерт.

На його думку, виходячи з позиції РФ для нас ідеться про перший варіант місії – спостереження за виконанням умов дотримання перемир'я.

«Цей варіант хороший тим, що в будь-якому разі припинить кровопролиття на Донбасі. Однак РФ у цій ситуації зможе виставити себе як посередника у вирішенні конфлікту. Це дозволить їй активно впливати на миротворчий процес у вигідному для себе руслі. Наприклад, сприяти організації місцевих виборів на Донбасі», – уточнив журналіст.

При цьому він нагадав, що оскільки в 2015 році Україна сама офіційно виступила з ідеєю ввести миротворчий контингент на Донбас, зараз Києву невигідно відмовлятися від цієї ідеї.

Залишається почати торг із Путіним щодо того формату місії, який влаштував би всі зацікавлені сторони.

Експерт підкреслив, що вже почалися заяви про те, що введення миротворців ООН загрожує незаконним «республікам» «хорватським варіантом» розвитку подій.

«З 4 до 7 серпня 1995 року хорватські збройні сили провели блискавичну операцію з ліквідації сепаратистського анклаву «Сербська Країна», який підтримувався Югославією. Бліцкриг був проведений, навіть незважаючи на присутність у регіоні миротворців. Однак хорватська та українська ситуації не э ідентичними хоча б тому, що в РФ більше важелів впливу, військових можливостей підтримувати бойовиків, ніж у Союзної Республіки Югославія часів Слободана Мілошевича», – резюмував Денис Попович.

Докладніше – в матеріалі «Примус до миру. Путін починає торг за Донбас».

Раніше в авторській статті журналіст розповів, як РФ може змінити статус агресора на миротворця.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: