Поставки Javelin: що це дасть та як ідея з миротворцями вплине на озброєння України

Читать на русском
Олексій Мельниквійськовий експерт

Рішення про надання Україні летальної зброї, як і рішення про введення миротворців, спрямоване на досягнення тих самих цілей.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Олексій Мельник, оцінюючи ймовірність надання озброєння США Україні в разі, якщо конфлікт на Донбасі контролюватиме місія ООН.

«Якщо говорити про зв'язок між цими двома рішеннями, то, можливо, якщо дійсно буде позитивне голосування в Радбезі ООН щодо введення місії, це може стати приводом для Адміністрації президента США, щоб відтермінувати поставки озброєння», – припустив Мельник.

Експерт уточнив, що миротворці не завадять постачанню, але рішення можуть відкласти.

«Суть можливих поставок летальної оборонної зброї Україні – не знищення якоїсь кількість російської техніки, сепаратистів. Головна мета, що переслідується, – змінити поведінку Росії на зовнішній арені», – пояснив фахівець.

Летальна зброя від США: чи зважиться адміністрація Трампа на озброєння УкраїниПитання надання Україні летальної зброї вже давно на порядку денному, але жодних зрушень не відбувається. З приходом Трампа проблема озброєння актуалізувалася, але чи не марними є очікування цього разу?

За його словами, летальна зброя використовується як фактор стримування можливої агресії або порушення режиму припинення вогню.

«Тому самі Javelin поки виконують функцію не військову, а дипломатичну. Тобто період між ухваленням рішення та його виконанням має досить сильний потенціал впливу й тиску на рішення російського керівництва», – зазначив Мельник.

Експерт підкреслив, що поки такий потенціал до кінця не використаний.

«Коли стане зрозуміло, що й це не працює, то дійсно прийдуть Javelin. Вони не відразу будуть поставлені на лінію фронту, якщо не буде загострення. Тобто якийсь час вони ще будуть, образно кажучи, чергувати на певній відстані від місця застосування, використовуючись як інструмент тиску», – проаналізував Олексій Мельник.

Нагадаємо, президент РФ Володимир Путін заявив, що поставки летальної зброї в Україні погіршать ситуацію на Донбасі.

Як відомо, запропонований пакет допомоги від США включає протитанкові ракети Javelin вартістю приблизно 50 мільйонів доларів.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: