Зникнення сина українського офіцера в Білорусі: як Україні відповісти на провокації ФСБ

Читать на русском
Богдан Яременко

Ситуація зі зникненням в Білорусі 19-річного Павла Гриба порушує низку дуже серйозних питань. Моральний рівень союзників Росії та Білорусі після «зеленого коридору» під Іловайськом не обговорюється. Створювати провокації за участю 19-річного інваліда – це саме їхній рівень.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав український дипломат Богдан Яременко, передає «Слово і Діло».

«Теза про те, що білоруси, можливо, самі в цьому конкретному випадку не забруднені, а лише хлібосольно дозволили робити це на своїй території своїм старшим братам\хазяям\спонсорам, мало що змінює», – наголосив Яременко.

Дипломат зазначив, що в цій ситуації багато питань до української держави. Наприклад, чому немає застережень щодо подорожей українських громадян до Білорусі.

Певні рекомендації щодо Росії є. А з Білоруссю на догоду дипломатії Порошенка, для якого президент Лукашенко – друг, товариш і брат, очевидно будемо гратися й далі, ігноруючи беззаперечний факт, що влада північного сусіда не має повного суверенітету в питаннях безпеки.

Експерт нагадав, що це не перший такий випадок.

«І те, що попередні, наприклад, із Сергієм Жаданом, завершилися більш-менш благополучно, для людей вдумливих має свідчити лише про одне – провокації на білоруській території проти українців були, є й будуть», – констатував Яременко.

На його переконання, Україна має реагувати асиметрично. Крім рекомендацій громадянам України утриматися від відвідин Білорусі, варто почати думати про обмеження можливостей білоруських державних перевізників здійснювати пасажирські перевезення.

Українські політв’язні в Росії: кого і за що утримує російська влада«Слово і Діло» зібрало всі найбільш відомі прізвища українських політичних в’язнів у Росії та показало, за якими звинуваченнями їх утримують на території сусідньої держави і в анексованому Криму.

«Такі заходи потрібні, поки загрози українцям не будуть усунені. Ну й оскільки Мінськ є небезпечним для українців, очевидно, слід відмовитися від посередницьких послуг Білорусі в рамках переговорів щодо війни між Україною та Росією», – резюмував Богдан Яременко.

Нагадаємо, офіцер запасу Ігор Гриб заявив, що 24 серпня співробітники ФСБ Росії викрали в Гомелі його сина. За його словами, ФСБ розшукувала його сина Павла за статтею, пов'язаною з тероризмом.

Як відомо, Україна скерувала ноту до МЗС Білорусі.

Докладніше про українців, яких незаконно утримують у російській в’язниці, читайте в матеріалі «Українські політв’язні в Росії. Кого й за що утримує російська влада».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: