Зникнення сина українського офіцера: до МЗС Білорусі направили ноту

Читать на русском
ДПСУ перевіряє інформацію Ігоря Гриба про те, що його сина російська ФСБ виманила до Білорусі, де хлопця затримали.

Посольство України в Білорусі надіслало ноту Міністерству закордонних справ країни з проханням встановити місцеперебування зниклого 19-річного Павла Гриба.

Про це розповіла секретарка посольства України в Білорусі Марія Гуцало в ефірі телеканалу «112 Україна», передає «Слово і Діло».

«28 серпня посольство України в Білорусі надіслало до Міністерства закордонних справ Білорусі ноту з проханням з’ясувати місцеперебування Павла Гриба», – зазначила вона, додавши, що консул посольства України в Республіці Білорусь тримає це питання на контролі.

Речник Держприкордонслужби Олег Слободян поінформував, що ДПСУ перевіряє інформацію Ігоря Гриба про те, що його сина російська ФСБ виманила до Білорусі, де хлопця затримали.

Раніше колишній прикордонник Ігор Гриб, який займається створенням капеланської служби в силових органах, написав у Facebok, що спецслужби Росії викрали його сина Павла під час відвідин Білорусі.

Режим Путіна: чому справа Чийгоза абсурдна навіть для самої РФ та російського «правосуддя»Координатор громадської ініціативи «Євромайдан SOS» розповіла, хто може вплинути на ситуацію з утриманням Ахтема Чийгоза.

«24 серпня 2017 року мій син Павло (19 років) поїхав до міста Гомель на зустріч із дівчиною, з якою познайомився й спілкувався лише в соціальних мережах, без особистого знайомства, спочатку в VK, а потім у Skype, яка, за його словами, мала приїхати на зустріч із Російської Федерації», – написав батько.

Він зазначає, що за домовленістю Павло мав повернутися того ж дня. Коли наступного дня він не повернувся, батько поїхав до Гомеля на його пошуки.

«І там я з’ясував, що Павло перебуває в розшуку за статтею 205 КК РФ (терористичний акт), ініціатором є ФСБ РФ у Краснодарському краї міста Сочі», – зазначає офіцер.

У Гомельській прикордонній групі Грибу заявили, що не мають жодної інформації щодо його сина. Прикордонне керівництво зустрічатися з батьком відмовилося.

Водночас українська прикордонна служба має інформацію про перетин ним кордону через пункт пропуску «Нова Гута» (Чернігівська область, Україна) – Нові Яриловичі (Гомельська область, Білорусь)».

«Таким чином, стало зрозуміло, що ФСБ виманила Павла до Гомеля під виглядом зустрічі з дівчиною та провела затримання», – пише Гриб.

Офіцер підкреслює, що його син не брав участі в бойових діях на сході України й служити в силових структурах за станом здоров’я йому заборонено. Після початку військової агресії РФ проти України він був активним дописувачем у соціальних мережах, часто не добирав виразів щодо ворогів Батьківщини.

Турчинов розповів, де шукати «аргументи», щоб примусити РФ звільнити українських заручниківТурчинов закликає посилити роботу контррозвідки та військових, щоб знаходити російських агентів та військових злочинців, яких можна обміняти на українських політв'язнів.

У коментарі виданню «Радіо Свобода» Гриб зазначив, що не пов'язує вказану ситуацію з власною діяльністю.

«Я служив до 2009 року, потім звільнився в запас, а в 2015-2016 роках був мобілізований на 14 місяців. Тепер я радник голови Синоїдального управління військового духовенства Української православної церкви Київського патріархату та займаюся створенням капеланської служби в силових структурах. Але я не думаю, що це може бути пов'язано, адже я ж їздив до Білорусі, й там не було жодних дій щодо мене», – пояснив Гриб.

Раніше уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська звернулася до уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової з проханням встановити місцеперебування політв'язня Станіслава Клиха.

Також Лутковська звернулася до Москалькової щодо захисту прав затриманого в окупованому Криму українця Геннадія Лимешка.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: