Мери України проти МАФів і реклами: хто виконує обіцяне, а хто лише піариться

Читать на русском

Забудова міст численними кіосками і нівечення зовнішнього вигляду вулиць рекламними конструкціями – сьогодні проблема практично кожного українського міста. Різнобарв’я вивісок і банерів, бігбордів і сітілайтів на фоні численних великих і малих торгових центрів, МАФів, і прибудов, кожен з яких оформлений на свій лад і більшості випадків не вписуються в архітектуру міста – ось реальність, із якою стикаються жителі населених пунктів, що більш-менш динамічно розвиваються. «Слово і Діло» вирішило дізнатися, як мери обласних центрів України намагаються примирити бізнес із поняттями естетики й функціональності на вулицях міст.

Так, наприклад, градоначальник Києва Віталій Кличко ще у вересні 2015 року у своїй передвиборчій програмі пообіцяв запровадити мораторій на нову забудову в центральній частині міста. Минуло вже два роки, про мораторій поки нічого не чутно, але ми не втрачаємо надію… Обіцянка в процесі виконання.

А от його колега з Рівного Володимир Хомко з поставленим завданням впорався. Воно, щоправда, було на таке масштабне – запровадити мораторій на встановлення нових білбордів. Він був встановлений у квітні 2016 року й діяв принаймні до кінця року, тож зобов’язання отримало статус «виконано».

Так само можуть поставити собі «плюсик» у досьє міські голови Полтави і Кропивницького: Олександр Мамай реалізував дану у квітні цього року обіцянку ухвалити рішення щодо мораторію на будівництво МАФів, а Андрій Райкович – обіцянку відновити діяльність міської художньої ради й демонтувати незаконні рекламні носії, яку він озвучив у грудні 2015 року.

Геннадій ТрухановМіський голова Одеси
Труханов пообіцяв ліквідувати стихійну забудову узбережжя ОдесиСказано 13 жовтня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

А от кому похвалитись нема чим, то це меру Чорноморської перлини – градоначальнику Одеси Геннадію Труханову. Дві з трьох обіцянок щодо впорядкування зовнішнього вигляду міста він провалив: не ліквідував стихійну забудову морського узбережжя та не зніс усі кіоски поблизу шкіл, у яких продають цигарки.

Про те, що ще з міських голів давав обіцянки щодо протидії незаконній забудові та впорядкування архітектурного образу великих міст України і як з ними впорався – в інфографіці «Слова і Діла».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: