Як мери великих міст України дбають про тепло- та енергозбереження?

Читать на русском

Аналітики «Слова і Діла» відстежили обіцянки мерів великих міст України щодо збереження тепла та запуску енергозбереження.

Зараз найбільше невиконаних обіцянок на цю тему зафіксовано в мера Сум Олександра Лисенка – їх у нього п'ять. Найяскравішою з них була обіцянка знизити вартість встановлення лічильників до 10% від їх ціни за рахунок міської влади й теплопостачальних компаній, яке він дав ще в травні 2015 року. В результаті ані з міського бюджету, ані з боку компаній жодних коштів на це не виділялося.

Також за Лисенко значаться ще чотири невиконаних обіцянки зразка 2015 року щодо «енергоефективної реновації» шкіл та садочків, які були провалені ним за термінами – до кінця року роботи не були проведені. Заради справедливості варто зазначити, що в 2016 році в одній зі шкіл провели капремонт системи опалення, а іншу – утеплили.

Крім того, в Лисенка є дві виконаних обіцянки на тему. Зокрема, він виконав своє зобов'язання про те, що місто знайде гроші на встановлення теплових лічильників у багатоквартирних житлових будинках.

Слідом за ним іде мер столиці Віталій Кличко, в якого 3 невиконаних обіцянки. Так, ще у вересні 2014 року він погрожував, що сміттєспалювальний завод «Енергія» зможе забезпечувати теплом близько 60 будинків на Позняках у Києві, проте після включення заводу в мережу міста тепла вистачило лише на обігрів 13 будівель.

Водночас за Кличком значаться п'ять виконаних обіцянок, що переважно стосувалися проектів з утеплення та ремонту будівель.

Одну невиконану обіцянку на тему теплоенергозбереження аналітики порталу зафіксували за мером Чернівців Олексієм Каспруком. Він обіцяв до весни 2016 року «термомодернізувати» в Чернівцях 36 шкіл, дитячих садків і лікарень, але ще на початок літа відповідні інвестиційні договори навіть не були підписані.

Однак той же Каспрук дотримав свого слова і знайтшов гроші на впровадження енергозберігаючих заходів у школах міста – Чернівці отримали 9 мільйонів євро техдопомоги від Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля.

В активі мера Тернополя Сергія Надала три виконаних обіцянки, щоправда, не надто масштабних.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: