Як Петренку працюється на посаді голови Мінюсту?

Читать на русском

«Слово і Діло» продовжує стежити за тим, як міністри виконують свої обіцянки: сьогодні під приціл наших аналітиків потрапив довгожитель Кабміну, міністр юстиції Павло Петренко.

З першої половини лютого 2014 року, коли Петренко склав мандат нардепа від «Народного фронту» і очолив Мін'юст, він встиг дати 87 обіцянок, причому більше половини з них міністр виконав: за ним числиться 50 таких обіцянок. Ще в 15 випадках Петренко не впорався зі своїми обіцянками, і на сьогоднішній день його рейтинг відповідальності становить 57,4%.

Наші аналітики відібрали по три найважливіших обіцянки Петренко на посаді очільника Мін'юсту за трьома категоріями: виконані, провалені і обіцянки, та ті, що зараз залишаються в процесі виконання.

Мільйонні винагороди чиновників Мін'юсту, які нещодавно набули розголосу, викликали не лише здорову заздрість у суспільстві, а й офіційні пояснення міністерства про те, що практика виплати держвиконавцям відсотків від суми стягнутого боргу є загальноєвропейською і служить для мотивації працівників ДВС, причому в відомстві подумують обмежити верхню планку таких виплат. З огляду на те, що без системи електронного декларування доходів держслужбовців дізнатися про ці суми було б значно складніше, Петренку можна виставити жирний плюс за виконання цієї обіцянки.

Також в активі міністра є виконана обіцянка з не менш актуальної для України темі захисту від рейдерства. Петренко дотримав дану ним у серпні 2016 року обіцянку ввести кримінальну відповідальність за рейдерське захоплення майна і підприємств – на початку жовтня 2016-го Рада ухвалила антирейдерський законопроект, який до кінця місяця підписав президент Петро Порошенко і зараз закон передбачає до 8 років позбавлення волі за рейдерські дії.

Крім того, Петренко впорався зі своєю обіцянкою спростити процедури надання адміністративних послуг, яку він дав ще у вересні 2014 року. Після успішного запуску пілотного проекту, у січні 2016 року центри надання адміністративних послуг відкрилися у всіх областях України.

Найактуальнішим з невиконаних Петренко обіцянок на сьогоднішній день є запевнення ще 2014 року про те, що за рік-півтора всі в'язниці і колонії перевірять на порушення. 20 серпня, після вбивства співробітниці Одеського СІЗО ув'язненим, омбудсмен а за нею і прокуратура, виявили кричущі порушення, в тому числі випадки жорстокого поводження і насильства. Окремо варто зазначити, що хоча перевірку і не провели у всіх в'язницях і колоніях, саме Одеське СІЗО Мін'юст перевіряв.

По темі пенітенціарних установ за Петренком числиться ще одна невиконана обіцянка – почати будівництво нового СІЗО за межами Києва на початку 2017 року. До червня проект будівництва для перенесення Лук'янівського СІЗО за межі столиці так і не був запущений і навіть не відбувся конкурс з відбору проектних пропозицій: їх просто не надійшло.

Третьою з важливих обіцянок, які Петренко провалив, став запуск Національного агентства з протидії корупції. Міністр провалив термін цієї обіцянки: його запевнення, що НАЗК запрацює до кінця 2015 року не втілилися в реальність, і агентство запрацювало лише у середині серпня 2016 року.

Крім того, обіцяний міністром старт роботи Державного бюро розслідувань так і не відбувся в анонсований Петренком термін.

На контролі наших аналітиків зараз лишаються ще три найважливіших обіцянки голови Мін'юсту: ввести зовнішній аудит НАЗК, створити Вищий антикорупційний суд і за три роки оновити корпус суддів на 70-80%.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: