Велика зарплатня проти корупції: скільки тепер отримують українські чиновники

Читать на русском
Олег Новіковжурналіст, Слово і Діло

(Виправлено) У цивілізованому світі з корупцією борються двома шляхами: посилюючи покарання і збільшуючи розмір заохочення. В Україні з покаранням поки не склалося (крапки в розслідуваннях спеціалізованих правоохоронних органів так чи інакше повинні ставити суди). А от із заохоченням, судячи з деяких декларацій, справи йдуть значно краще.

Зарплатня

Порівняно невисока зарплатня хіба що у патрульних поліцейських і слідчих районних відділів Національної поліції. Попри те, що вони отримують щомісяця близько 10 тисяч гривень, назвати таку зарплату гідною складно. Особливо з урахуванням того, що в невеликих містах поліцейські, як і раніше, за свої гроші купують папір і картриджі для принтерів, а іноді навіть заправляють службове авто. Тобто значна частина зарплатні поліцейського йде на витрати, пов'язані з виконанням службових обов'язків.

Як змінювалася середня зарплата українців за роки незалежності?«Слово і Діло» підготувало інфографіку про те, як змінювався середній рівень зарплати в Україні від початку незалежності.

Для порівняння: у новостворених Національному антикорупційному бюро і Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі заробітна плата стартує із 30 тисяч і закінчується 150 тисячами гривень на місяць для керівництва органів з усіма надбавками і винагородами. Гідна зарплатня як для тих, хто бореться з корупцією, чи не так?

Судді також відкусили свою порцію пирога. Наприклад, судді Вищого та Апеляційних судів максимально можуть отримувати від 150 і до 200+ тисяч гривень з надбавками, відпускними і, без них – від 17,6 тисячі і до 70,4 тисяч гривень в залежності від стажу та регіонального коефіцієнту. Працівники Генпрокуратури та керівники регіональних прокуратур з усіма надбавками і винагородами можуть отримувати від 70 і до 150 тис. грн. У коментарі заступник генпрокурора Євген Єнін наголосив, що під заробітною платою, яку вказували працівники прокуратури, розуміється основна зарплатня, а також будь-які заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) у зв'язку з відносинами трудового найму. Він додав, що насправді щомісячна зарплатня генпрокурора становить більше 50 тис, заступників голови ГПУ – понад 30 тис і майже така сама ЗП у керівників регіональних прокуратур.

Найбільш дивним відкриттям для мене недавно стала зарплатня членів Вищої ради правосуддя (колишня Вища рада юстиції). У реєстрі декларацій без проблем можна виявити, що деякі члени цієї ради отримали приблизно по півмільйона гривень зарплати за один (!) місяць. Як пояснили в самій Раді, такий рівень грошових виплат пов'язаний із видачею відпускних, а також допомоги на оздоровлення.

Назвати такі виплати доцільними не повертається язик: особливо після недавнього скандалу, коли ВРП перекрутив норму Конституції на свій лад. Нагадаю, члени Ради тоді вирішили, що затримувати суддів без їхнього дозволу є грубим порушенням конституційних гарантій недоторканності судді (судова реформа виключає таку норму в разі затримання судді безпосередньо під час скоєння тяжкого або особливо тяжкого злочину).

Премії

Напевне, всі пам'ятають скандал, пов'язаний з преміями керівництву Національного агентства з питань запобігання корупції. Пані Корчак преміювала сама себе на сотні тисяч гривень, через що НАБУ могло порушити кримінальне провадження, якби не позиція Кабміну.

Після вибору курсу на Європу і в рамках боротьби з корупцією головним механізмом її запобігання стало підвищення зарплатні.
Винагороди працівникам Мін'юсту

Але керівництво НАЗК – зовсім не виняток. Нещодавно, наприклад, з'ясувалося, що в.о. голови Укравтодору Славомір Новак отримував зарплатню з надбавкою в 900% – приблизно 700 тис. грн. Окрім нього, судячи з реєстру декларацій, деякі співробітники Міністерства юстиції отримували преміями понад мільйон гривень одноразово. Я бува подумав, що тут криється якась помилка: людина хотіла вказати отримані копійки, а вийшли мільйони, – тому відправив запит до Мін'юсту. Перший, щоправда, був вдало проігнорований. Зате на другий відповідь таки прийшла.

Отже, у 2017 році 8 працівників Мін'юсту отримали винагородами понад 23 мільйонів (!) гривень. Як виявилося, в одній з ухвалених змін у рамках реформи правосуддя були встановлені такі винагороди:

  • 2% від стягненої суми або вартості майна боржника, переданого стягувачу за виконавчим документом державному виконавцю;
  • 0,5% стягненої суми або вартості майна боржника, переданого стягувачу за виконавчим документом керівника органу державної виконавчої служби та його заступникам.

Так, у Мін'юсті повідомили, що з вересня 2016 року органами державної виконавчої служби стягнуто майже 745 мільйонів гривень виконавчого збору, які були переведені в державний бюджет. Згідно з інформацією відомства, за 9 місяців 2016 року всього було стягнуто та перераховано до бюджету 1,5 млрд грн, а з жовтня 2016 до червня 2017 року – 1,8 млрд грн.

Найбільшу винагороду із загальної суми отримав головний держвиконавець відділу примусового виконання рішень департаменту держвиконавчої служби Мін'юсту Іван Нещадим – 8 млн 862 тис. 19 грн (~341 тис. доларів).

У самому Міністерстві, ймовірно, також злякалися такої цифри, яка явно перевищує зарплатню як президента, так і прем'єр-міністра, і тому наголосили, що вже роздумують над внесенням змін щодо обмеження максимального розміру таких винагород. Не здивуюся, якщо це питання порушили саме після двох наших запитів.

Чи стане такий підхід фактором зниження рівня корупції? Відповідайте собі на це питання самі. Я поки не відповів.

Олег Новіков, спеціально для «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: