Поставки зброї до КНДР – ремейк скандалу довкола «Кольчуг» при Кучмі: хто підставляє Україну?

Читать на русском
Тарас Березовецьполіттехнолог

Історія з поставками нібито українських двигунів для північнокорейських ракет Хвасонг-12 і Хвасонг-14 на перший погляд виглядає як ремейк скандалу з поставками «Кольчуг» до Іраку. Той скандал серйозно вплинув на відносини Києва з Вашингтоном і призвів до фактичної ізоляції Леоніда Кучми.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав політтехнолог Тарас Березовець, передає «Слово і Діло».

«У ситуації з поставками «Кольчуг» інформація не підтвердилася, а тоді за її розповсюдженням очевидно стояли росіяни, які й зібрали всі бонуси», - нагадав політтехнолог.

«До речі, після окупації Донбасу завод і обладнання з виробництва «Кольчуг» були вивезені до РФ, і якщо комплекси десь спливуть, можна буде знову помилково звинуватити керівництво України», - продовжив він.

Експерт наголосив, що важливу заяву зробив екс-міністр оборони Олександр Кузьмук, який заявив, що всю технічну документацію КБ «Південне» мають у своєму розпорядженні росіяни.

Не факт, що несподіваний успіх північнокорейців стався завдяки росіянам, але якщо ракетні технології потрапили до рук розвідки КНДР через них, то схема з підставою України виглядає найбільш правдоподібно.

«Нинішній рівень підтримки США України безпрецедентний, і ракетний «злив» відбувається якраз тоді, коли Трамп може ухвалити рішення про виділення українській армії летального озброєння», - підкреслив Березовець.

На його переконання, в цій історії дуже багато збігів, щоб повірити у її випадковість.

«Найголовніше питання – заради чого владі ризикувати підтримкою Штатів, йдучи на божевільний ризик з КНДР, адже все так чи інакше стане відомо. Американці насправді контролюють те, що відбувається на КБ «Південне», а розібратися в суті того, що відбувається, їм буде неважко. А ось тут можливий бумеранг. Якщо в причетності до передачі технологій викриють Кремль, то за озброєння тоталітарного режиму КНДР, що загрожує безпеці США, розплата буде жорстокою. І санкції за Крим і Донбас здадуться квіточками», - вважає Тарас Березовець.

Нагадаємо, напередодні The New York Times повідомив, що успіх запусків ракет Північною Кореєю став можливий через закупівлю на чорному ринку двигунів, можливо, з українського заводу. Тим часом в РНБО та БПП спростували цю інформацію.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: