«Стіна» – не стіна: можна й посунути

Читать на русском
Максим Кречетовжурналіст, блогер

«Стіну» розікрали, хай живе «Стіна»! Спочатку тезисно: чи посадять тих, хто прокрався на цьому проекті? Напевне ні, адже наші доблесні антікорупційні органи не посадили ще нікого. Суто риторичне питання: по чиєму іміджу вдарить скандал навколо «стіни Яценюка» (пропрезидентські ЗМІ й політологи використовують саме цей оборот)? А чи потрібна взагалі стіна на решті частини кордону з Росією, якщо агресор безкарно контролює 400-кілометрову її ділянку в окупованій зоні? Цікавих питань і з відповідями, і поки що без них в цій історії чимало – є про що поміркувати.

Існує Велика китайська стіна, була Берлінська, є Стіна плачу, була, нарешті, легендарна «Стіна» Pink Floyd! А ось до нашої «стіні розпилу бюджету» навіть не поставиш мародерів – немає ані стіни, ані покарань за законами воєнного часу, ані навіть мародерів. Є тільки семеро затриманих, в тому числі високопоставлених прикордонників, в тому числі і на прізвище Майданович – символічно після Майдану, чи не так? А в прикордонній службі на блакитному оці заявляють, що до них в НАБУ запитань немає. А ще у нас є за три з гаком роки війни пару сотень кілометрів ровів, півсотні контрольно-слідових смуг, 180 кілометрів рокадних доріг та 80 кілометрів – огорож. «Вишенька на торті» – аж 6 вишок! І це все на 2300 кілометрів! «Кордон на замку» по-українськи. А як паркан-сітка завадить противнику гатити по нас із «Градів» з території Росії? Мабуть саме так міркують жителі прикордонних територій, які охоче розбирають цю «стіну» для перегородок між дачними ділянками – вона для цього тільки й годиться. Надія Савченко, щоправда, рекомендує ще один спосіб використання цієї «сітки» – для приготування барбекю. Вона ж нам пропонує: «Давайте вчитися воювати космічними ракетами – хоч якийсь розвиток буде». Спасибі, Надя, за пораду, алаверди порада від нас: закушувати треба рясніше, хоча б тим же барбекю.

Найменш цікаво те, по кому хотіли вдарити цим скандалом в політичному сенсі: чи лише по лідерові «Народного фронту» Арсенію Яценюку або по його партійному товаришу, міністру внутрішніх справ Арсену Авакову, який відповідає за охорону кордону. А може і відразу по обох цих «улюбленцях» президента. Знизити мікроскопічний рейтинг «НФ» ця справа все одно не в змозі, а після «рюкзаків Авакова» нас навряд чи чимось здивуєш – навіть хабарництвом керівництва Нацполіціі. Цікаво інше: на обороні в нас крадуть безбожно – замінюють м'ясо в консервах для солдатів якимись субпродуктами, шиють форму і взуття втридорога та неякісно, президентська «Ленкузня» за бюджетні гроші випускає дорогі і, схоже, непотрібні катери, верховний головнокомандувач чомусь катається на радянських «МіГах», «Стіну» придумали винятково для «розпилу» бюджетних і донорських грошей... і що? А нічого: політики та блогери президента різко критикують, а Путін все ніяк не нападає (йдеться про повномасштабне вторгнення – авт.) незважаючи на це, а також на відсутність «Стіни» (хоча нас продовжують лякати: не можна критикувати Петра Порошенка, бо ж «Путін нападе»). Народ мовчить, а влада тим часом стурбована стратегіями майбутніх парламентських і президентських виборів. На війні як на війні?

Дві офіційні заяви. Помічник керівника Державної прикордонної служби Олег Слободян: «На даний момент ніякі підозри або звинувачення щодо посадових осіб Держприкордонслужби не висувалися... і їх не повинно бути». Повідомлення НАБУ: «Серед затриманих – посадові особи Державної прикордонної служби України та підприємств-підрядників». Як це розуміти?

А ще ось той же Слободян заявляє: «Прикордонники не виконують жодні роботи, у нас є 11 генпідрядників, які займаються реалізацією цього проекту». 11 генпідрядників !!! Скажіть, панове в погонах: а навіщо в нашій армії існують інженерні війська?! Чому на обороні держави якісь підрядники можуть не тільки заробляти фантастичні прибутки, а й безкарно (поки що?) красти? Наведемо лише один приклад з Харківщини (до речі, вотчини міністра Авакова, де він, перш ніж стати мільйонером, а потім і міліціонером отримав спеціальність «інженер-системотехнік»). Якась фірма «Витязь» виграла всі 15 тендерів, в яких брала участь, отримувала десятки мільйонів з бюджету в якості підрядника проекту «Стіна». І лише за 2 роки до неї (в тому числі) виникли питання про нецільову розтрату якихось 16 з половиною мільйонів гривень. Ось просто цікаво: рів якої довжини на ці гроші могли б викопати військові? Напевно на всю протяжність кордону вистачило б. Ще й на крокодилів би залишилися гроші, шкода тільки зими в нас для рептилій занадто суворі.

А ось керівництво Держприкордонслужби не втрачає оптимізму: свіжопризначений керівник Петро Цигикал планує в цьому році освоїти ще півмільярда на «Стіну». Нові конкурси вже оголошені? І все ж, найважливіше питання: чи врятує нас «Стіна», навіть суцільно бетонна? Так, від Росії нині активно захищаються інші європейські сусіди, зводячи сучасні конструкції. Але за існуючої «дірки» на кордоні з Росією в 400 кілометрів на території ОРДЛО чи потрібні росіянам ще «вікна»? Ешелони та «гуманітарні конвої» з військовими і технікою на Донбас заходять безперешкодно, як і без проблем вивозять в зворотному напрямку цілі підприємства і все, що можна вкрасти. А якщо за 2 роки ми змогли так-сяк щось там побудувати на 15% протяжності кордону, то такими темпами нам будувати ще понад 11 років! «Нічого страшного», – вважають деякі проурядові експерти, треба загородження будувати і далі! І навіть розповідають як саме це треба робити: «в середньовічному форматі – стіна, рів з кислотою, датчики і кулемети»...

Арсеній ЯценюкГолова політради партії "Народний фронт"
Яценюк запевнив, що до кінця 2018 року буде побудований українсько-російський державний кордонСказано 22 травня 2015 р.Статус обіцянки: Архів

Дисидент і патріот України Левко Лук'яненко заявив: «Я розцінюю такі дії як зраду Батьківщини. Адже під час війни розкрадати кошти, які призначені для оборони України, означає зрадити свою країну». Навіть найодіозніші російські пропагандистські ресурси просто цитують Лук'яненка і ніяк не коментують слова одного з творців нашої Незалежності. А що тут скажеш? Закінчити «Стіну» Яценюк в своєму проекті планував уже до наступного року. А прикордонники сьогодні скаржаться: із запланованих понад 4 мільярдів гривень на проект виділено «всього лише» 669 мільйонів, тому, мовляв, закінчення проекту відстрочили на два роки. Та й у прикордонників зараз інші завдання: не пропустити в Україну безневинного шоумена Міхеїла Саакашвілі. А «Стіна» – не стіна: можна і посунути?

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: