Розкрадання коштів із проекту «Стіна» Яценюка: чому НАБУ ходить по лезу ножа

Читать на русском
Олег Саакянполітолог

Той факт, що НАБУ веде проект «Стіна» з 2016 року, однак лише зараз почалися активні затримання причетних до проекту осіб, швидше за все, пов'язаний з політичною турбулентністю і діалогом між пропрезидентською силою і Народним фронтом, зокрема, одним з його лідерів Арсенієм Яценюком.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог, глава Єдиного координаційного центру «Донбас» Олег Саакян, оцінюючи інформацію про те, що НАБУ затримало сімох осіб у справі про розкрадання коштів проекту «Стіна».

«Це може використовуватися як один з інструментів тиску у тривалих переговорах щодо розподілу влади і посад», - прогнозує експерт.

«Не виключено, що НАБУ виступає на захист інтересів і однієї, і іншої групи, але з іншого боку - у НАБУ є протокол дій, за яким вони зобов'язані функціонувати. Знаючи цей протокол, та чи інша сторона може «злити» якусь інформацію. А у НАБУ не залишається інших варіантів, крім як діяти за процедурою і починати розслідування», - міркує Саакян.

Арсеній ЯценюкГолова політради партії "Народний фронт"
Яценюк пообіцяв продовжити реалізацію проекту "Стіна" на кордоні з Російською ФедерацієюСказано 9 грудня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

Політолог підкреслив, що з огляду на увагу Заходу до виконання своїх обов'язків українською владою та політичних факторів - НАБУ стає інструментом в руках політиків.

«Навряд чи Захід давав вказівки й це пряме втручання зовнішніх сил в дії НАБУ. Це скоріше стимулювання, підштовхування НАБУ до діяльності», - додав він.

На його погляд, якщо серед підозрюваних у розкраданні коштів з проекту будуть близькі до нинішньої влади особи, то НАБУ опиниться перед складною дилемою.

«З одного боку, за протоколом НАБУ зобов'язане не відступати від процедури. З іншого - «невдалі» затримані персоналії можуть розвалити систему», - вважає він.

На сьогодні склалася ситуація, коли корупція є стрижнем, який цементує державу.

«Тіньова економіка фактично стала ключовим буфером протидії російської агресії. Дуже тендітна конструкція, в якій, якщо вийняти в неправильній черговості ті чи інші корупційні елементи, можна активувати розвал карткового будиночка. НАБУ та інші антикорупційні органи ходять по лезу ножа в тому сенсі, що є процедура, але й потрібно додержуватися балансу, щоб не розвалити державу», - проаналізував Олег Саакян.

Як відомо, затримано сімох осіб, підозрюваних у розкраданні майже 17 млн ​​грн, з яких четверо - прикордонники.

Як пишуть ЗМІ, до тіньових схем проекту «Стіна» може бути причетна корпорація дружини глави МВС Арсена Авакова.

Нагадаємо, три роки тому, екс-прем'єр Арсеній Яценюк обіцяв реалізувати проект «Стіна» на кордоні з Російською Федерацією.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: