Вірус корупції в МВС: Троян і безліч фейків

Читать на русском
Максим Кречетовжурналіст, блогер

Бували гірші часи, та не було підступніших – сьогодні це найкраща фраза щодо того, що діється навколо МВС. Одним із найяскравіших індикаторів того, що відбувається, є ситуація із заступником міністра Вадимом Трояном. Земляк і друг міністра Арсена Авакова без досвіду роботи в органах злітає кар'єрними міліцейськими сходами мов північнокорейська ракета – всупереч усім протестам і здоровому глузду. Про попередні скандали за участю Трояна ми ще згадаємо, але привід поговорити про цю людину саме зараз – це обшуки минулого тижня у заступника міністра внутрішніх справ у справі про вимагання хабара. Не встигло, як то кажуть, охолонути крісло після скандальної відставки заступника міністра Сергія Чеботаря, і ось знову.

Троян не міг вимагати хабар тому, що він – у відпустці! У міністерстві внутрішніх справ твердо впевнені, що такий «залізний» аргумент переконає всіх «кликуш» (як називає прес-секретар МВС журналістів, які критикують відомство) у тому, що інформація про хабарі – фейк. Однак особисто генпрокурор Юрій Луценко повідомив і про операції із затримання здирників, і про обшук у Трояна! Того, правда, серед затриманих не виявилося. І виявлені під час обшуку в будинку Трояна гроші нібито виявилися його особистими коштами – номери купюр, бачте, не збігалися з тими, які були отримані у вигляді хабара. Але це з'ясувалося вже заднім числом. В інтернет встигла потрапити довідка по цій справі, де чорним по білому написано: «21.07.2017 Бржезінскому В. І. (один із затриманих – ред.) неконтрольовано передана перша частина неправомірної вигоди в розмірі 600 тис. грн., проведеними НСРД (негласними слідчо-розшуковими діями – ред.) задокументований факт передачі 300 тис. грн зазначених коштів Трояну В. А.». Різні джерела (що напевно користуються інформацією з прокуратури) наперебій стверджують, що «задокументований» – означає знятий на відео. І у згаданій довідці навіть вказано номер кримінального провадження: 42017000000000874. Пізніше відбулася низка заяв (від СБУ і МВС), суть яких дуже нагадувала відомий номер Comedy club під назвою «Рафік не винен».

В СБУ пояснили ситуацію з обшуком у ТроянаЯк повідомили в СБУ, Вадим Троян дійсно був підозрюваним у справі про вимагання, але перевірка цих даних спростувала ці відомості.

Фабула справи сама по собі малоцікава – класичне «рішалово», але для розуміння всієї картини коротко її викладемо. Дехто Бржезінський (друг Трояна, названий спочатку в документах начальником комплектування полку «Азов», але пізніше «понижений» до молодшого офіцера Нацгвардії), помічниця заступника міністра внутрішніх справ Трояна Світлана Іваштенко і якийсь громадянин Шамрай вимагали у підприємця Шоміна 1,6 мільйона гривень. Бізнесмену-заявнику вони обіцяли розблокування розрахункових рахунків його підприємств і навіть залучення податківців Голосіївського району Києва до кримінальної відповідальності. У разі відмови погрожували тяжкими наслідками. Авторський коментар тут не потрібен. Але є питання: чому МВС так мляво в публічній сфері відреагувало на ситуацію з Трояном? Здається, що дим зовсім не без вогню, а своє красномовство (аж до жорстких ультиматумів) глава відомства вжив у спілкуванні з президентом, вимагаючи «відмазати» свого заступника. Мабуть, аргументи у керівництва МВС виявилися вельми переконливими, раз силовики відступили. Або це «тактичний відступ»? Але викликає здивування не зникнення грошей з хабара, не те, що «Бубліков спочатку помер, а потім не помер» (© «Службовий роман») – ну тобто що затримання Трояна нібито не було і він навіть нібито не був присутній під час передачі хабаря, а такий момент: спікери МВС і сам Троян твердять, що навіть обшуку у нього не було (і як доказ наводять чомусь фото замміністра в спортзалі). А ось генпрокурор наполягає: обшук у Трояна був. Хто з них бреше? Після трагічної перестрілки в Княжичах, коли поліцейські з різних підрозділів розстріляли один одного (і історія закінчилася лише суворими доганами) ми точно вже знаємо – в МВС уміють незграбно брехати й не червоніти. Та й у цій справі сам Троян і спікери відомства забрехалися: назвали фото з обшуку нібито фотографією тижневої давності, коли в будинок заступника міністра внутрішніх справ (!) забрався злодій і той був змушений викликати поліцію!!! Історія з домушником вже сама по собі, м'яко кажучи, дуже дивна, але головне: що на фото робить слідчий ГПУ з особливо важливих справ Микола Макєєв?! І де на фото хоча б один поліцейський із наряду, який прибув за викликом? Загалом, прокурорський слідчий підтвердив, що був у будинку Трояна зовсім не по справі про злодюжку й зовсім не тоді, коли, як стверджує Троян, було зроблене фото. Чергова груба брехня керівництва МВС народу залишиться безкарною? До речі, навіщо в ситуації зі злодюжкою Трояну міг знадобитися наряд поліції, якщо він навіть на слідчу групу зі співробітників ГПУ і СБУ кидався зі зброєю та не перестріляв усіх тільки після дзвінка «згори»? Питання риторичні.

Я завжди критично ставився до Юрія Луценка, але в даній ситуації повинен відзначити: він обіграв МВС, оскільки набагато краще розбирається в тому, як діяти в публічній сфері (замість того, щоби підсовувати туфту, як це люблять робити в міністерстві, й ображати журналістів, які викривають керівників МВС). Ну, по-перше, напевно витік про обшуки та затримання Трояна разом з найближчими помічниками і друзями стався з прокуратури і не без благословення особисто Юрія Віталійовича. Очевидно, це було зроблено для того, щоби підвищити ставки в торгах Авакова з президентом. А по-друге, у свій початковий пост у Facebook генпрокурор вніс лише одну правку – ні, інформація про обшук залишилась, але він прибрав інформацію про те, що Бржезінський входить до керівництва ГО «Громадянський корпус «Азов». А всі ми знаємо, що поряд із Соцпартією, яка недавно увійшла в орбіту Арсена Авакова, політичне крило «Азова» є одним із ресурсів міністра, амбіції якого давно переросли масштаби МВС. При цьому нам продовжують вселяти думку, що вся правляча коаліція тримається тільки на Авакові й що якщо мова зайде про його відставку, то «Народний фронт» вийде з більшості і політична криза вирішиться тільки шляхом дострокових виборів. Ви це серйозно? З 1% електоральної підтримки НФ піде на таке? Заради помсти за Авакова? Який, схоже, вже давно має на увазі «Народний фронт» і очевидно планує на виборах обробляти виборців одразу на двох флангах – для лівого електорату у нього є СПУ, а для право-патріотичного – «Азов». Здається, що в числі аргументів Авакова, якому частково вдалося вивести з-під удару Трояна, були погрози серйозніші, ніж вихід НФ із коаліції. Тим більше, що розмови про дострокові вибори, які президент нібито оголосить після Дня Незалежності (або навіть у зверненні до народу у зв'язку з цим святом), знову почали вести досить солідні люди. І ще: навряд чи Банкова починала атаку на Авакова щоб ось так просто відступити – напевно й Авакову довелося чимось поступитися. Наприклад, дозволити президенту більше впливати на те, що відбувається в МВС і Нацгвардії. Різка зміна керівника Прикордонної служби (яка також входить у структуру МВС) у світлі протистояння Порошенка й Авакова бачиться трохи по-іншому.

Але від високої політики повернемося знову до фігури Трояна. У довоєнному житті Троян був одним із високопоставлених працівників компанії «Тріолан», яка належить давньому соратнику Авакова. Потім був «Азов», де Троян служив заступником комбата, нинішнього нардепа Андрія Білецького. Сам Троян теж балотувався до ВР, але безуспішно. Після цього фіаско Троян раптом стає главою міліції цілої Київської області! Через 2 роки він уже заступник голови Нацполіції (і один з кандидатів на місце опальної начальниці Хатії Деканоїдзе), але Аваков зважив, що краще «не дратувати гусей» і все-таки призначив главою Нацполіції досвідченого Сергія Князєва, дарувавши своєму соратнику Трояну місце замміністра. З політичних скандалів на рахунку Трояна поки тільки один – звинувачення в праворадикальних поглядах і зв'язках із німецькою неонацистською організацією. Сам Троян назвав це «студентськими витівками». Але куди серйознішим був скандал із величезними поборами співробітників дорожньої поліції, а також вимаганням коштів у підприємців на користь фіктивних фондів нібито для допомоги учасникам АТО. До речі, Троян фігурував ще на одному відео, яке ГПУ назвала справжнім – знятому в кабінеті вже згадуваного скандального екс-заступника міністра Чеботаря. Там якраз і обговорювалися різноманітні побори. Троян тоді вчинив журналістам скандал, не скуплячись на образи. Втім, лаятися з журналістами в МВС люблять навіть ті, кому за службовим обов'язком наказано налагоджувати контакти з пресою, тому в подібній поведінці новоспеченого заступника міністра внутрішніх справ немає нічого дивного.

З міліції в поліцію: гучні скандали та добрі справи нових патрульнихПолітичний експерт розповів про результати реформи поліції за два роки та про те, як змінився рівень довіри до правоохоронних органів.

Продовжимо про скандали навколо Вадима Трояна. Під час перебування його керівником міліції Київської області виявилися мільйонні крадіжки (в тому числі з фонду оплати праці – тобто крали у своїх же!). Трояну тоді теж вдалося викрутитися – злодійство повісили на... бухгалтерів, а начальник нібито ні до чого. Тепер же помічник міністра Авакова в статусі нардепа від НФ Антон Геращенко називає ситуацію з хабарем за участю Трояна «добре продуманою і підготовленою підставою». Генпрокурор займається підставами заступників Авакова ?! А далі текст Геращенка, вибачте, не налазить на голову: «Такі провокації, головна мета якої зганьбити ім'я і пам'ять про добровольців (про яких загиблих добровольців ідеться?! – авт.), що в найскладніший момент стали плечем до плеча, щоб захистити Україну, ми бачимо не перший і, на жаль, не в останній раз. Будуть і інші. Але й вони отримають гідну відсіч». Яку відсіч? «Азов» кинуть на боротьбу з Генпрокуратурою? А для оцінки правдивості нардепа Геращенка досить буде одного штриха: у своїх коментарях Антон Геращенко задається питанням: хто зробив згадані вище записи в кабінеті Чеботаря й чи не монтаж чи це? За словами Геращенка, жодне силове відомство не підтвердило їхню достовірність. Це брехня, оскільки навіть є рішення Печерського суду в кримінальному провадженні №12014110100000953, яке легалізувало ці записи, зроблені Головним управлінням із боротьби з корупцією й оргзлочинністю СБУ в рамках контррозвідувальної справи №808.

У давніші скандали, пов'язані з Вадимом Трояном, ми заглиблюватися не будемо – про них і без нас багато й детально писали. Про стеження людей Трояна за загиблими журналістом Павлом Шереметом теж недавно стало відомо й теж поки без наслідків для непотоплюваного соратника Авакова. А ми ж пам'ятаємо про стеження «орлів Кравченка» за Гонгадзе і чим це закінчилося для Георгія, а потім і для самого всемогутнього глави МВС та безпосереднього вбивці журналіста – Пукача? Вторгнення генпрокурора Луценка у сферу інтересів Авакова, наступ на найближчих людей з оточення міністра не можна вважати випадковим у країні, де єдиним безвідмовно чинним законом є закон політичної доцільності та самозбереження. Очевидно, що поки – тактично – президент і глава МВС зуміли знову домовитися, але однозначно ведуть торг по-крупному, притому стратегічна мета в обох одна й щодо неї вони глобально ніколи не домовляться – вся повнота влади в Україні. Нам уже не раз були явлені «азовці» у всеозброєнні там, де виникала така потреба у Авакова або де можна було пропіаритися як націонал-патріотам (наприклад, під офісами «Ощадбанку» і т. д.). А враховуючи, що Авакову підпорядковані ще й Нацгвардія, і Прикордонна служба, починаєш хвилюватися: а чи не вийде ця «бурхлива річка» з берегів?..

Максим Кречетов, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: