«Велика Стіна» Яценюка: як влада сама загнала себе в пастку і що змусить завершити проект

Читать на русском
Олег Саакянполітолог

Скандинавські країни, держави Балтії відгороджуються від РФ, Туреччина – від Сирії, Ірану. Загалом за часів нестабільності, чи то в античний період, чи сьогодні, прийнято відмежовуватися захисними спорудами. У цьому немає нічого незвичного. Це загальносвітовий тренд.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Олег Саакян, оцінюючи продовження реалізації проекту «Стіна».

«У нашому випадку це відгороджування швидше від контрабанди й незаконної міграції. «Стіна» - це реагування на мілітарні виклики сьогодення, технології, близькі до мілітарних. З іншого боку, це реагування в умовах підвищеної конфліктності регіону», - говорить Саакян.

На його погляд, в Україні була допущена ключова помилка в ході реалізації проекту.

«З одного боку, це проект, який не міг жодним чином протистояти агресії РФ, а лише міг її ускладнити. З іншого, проект міг захистити від супутніх елементів і потрібен був би навіть у мирний час. А у підсумку цей проект взагалі використовували для власного піару», - пояснив фахівець.

Як вважає політолог, влада сама загнала себе в пастку.

Влада сама надто завищила очікування суспільства, надала проекту невластиве йому значення, а в результаті населення розчароване. «Стіна» Яценюка - точно не Китайська стіна. Не варто було завищувати ставки від самого початку.

«Так, проект потрібен, але далеко не в тому вигляді, в якому про нього говорили і в якому він реалізований», - підкреслив політолог.

На його думку, в сенсі подальшої реалізації «Стіна» - довготривалий проект.

«Однак, образно кажучи, поки «хвіст доповзе до фінішу, потрібно буде знову лікувати голову», - говорить Саакян.

Арсеній ЯценюкГолова політради партії "Народний фронт"
Яценюк пообіцяв продовжити реалізацію проекту "Стіна" на кордоні з Російською ФедерацієюСказано 9 грудня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

На його переконання, політикам вигідно затягнути цей проект у часі.

«На цій темі можна піаритися і тривалий час виділяти додаткові ресурси то на ремонт, то на посилення. Цей економіко-політичний клондайк надовго, якщо, звісно, його остаточно не дискредитують і проект не стане токсичним. Тільки надмірна токсичність може змусити відмовитися чи завершити проект в найкоротші терміни», - резюмував Олег Саакян.

Проект вартістю у 8 млрд грн планували завершити до 2018 року, проте, як повідомляється, терміни перенесли на 2020 рік.

Нагадаємо, три роки тому екс-прем'єр Арсеній Яценюк обіцяв реалізувати проект «Стіна» на кордоні з Російською Федерацією.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: