Російський газ в Європі: чи спровокують нові санкції проти РФ зростання цін на блакитне паливо

Читать на русском
Сергій Дяченкоенергетичний експерт

Обсяги постачання російського газу на європейський континент від санкцій щодо будівництва нових трубопроводів, «Північного потоку» жодним чином не зміняться. Відповідно, ціна буде стабільною.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт із питань енергетики Сергій Дяченко, оцінюючи інформацію про те, що санкції проти РФ можуть призвести до значних затримок із будівництвом нових трубопроводів і вплинути на зростання вартості газу.

«Наявних трубопроводів абсолютно достатньо для того, щоб забезпечити необхідне транспортування російського газу. Крім того, в Європі достатньо диверсифікований ринок, навіть якби були якісь прямі обмеження, наприклад, на постачання російського газу. Тому малоймовірно, що санкції вплинуть на ціну газу в Європі», – пояснив Дяченко.

На його думку, європейців радше хвилює механізм застосування цих санкцій, аніж самі обмеження.

Боротьба за активи: чи можуть антиросійські санкції посварити США та НімеччинуЕксперт-міжнародник пояснив, чому Німеччина виступає проти запровадження нових санкцій проти РФ з боку США та як це вплине на відносини двох країн.

«Для європейського бізнес-середовища та енергокомпаній важливим є питання не ринку газу, навіть не ціни, а заробітку тих компаній, які намагалися заробити на спільних проектах з РФ, зокрема на «Північному потоці». Тим паче вони мають суттєве лобі на європейських теренах», – уточнив спеціаліст.

Експерт зазначив, що підвищення цін є малоймовірним, оскільки ринок диверсифікований.

«Насиченість європейського ринку газу критично не залежить від проекту «Північний потік». Можливо, буде якийсь перерозподіл газу. Наприклад, газ, який зараз постачається, перейде до Німеччини. Але загальні обсяги постачання від цього проекту не залежать», – проаналізував Сергій Дяченко.

Як відомо, проект «Північний потік-2» очолює колишній канцлер ФРН Герхард Шредер, а в Німеччині критикують нові санкції.

Тим часом у Кремлі заявили, що США вирішили вдатися до неекономічних методів боротьби за європейський газовий ринок.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: