Два роки Національній поліції: що обіцяли правоохоронцям політики

Читать на русском
2 липня 2015 року була офіційно створена Національна поліція України. Вже за два дні перші патрульні вийшли на вулиці столиці. В зв’язку з цим Слово і Діло вирішило пригадати, що за останні два роки встигли пообіцяти з приводу поліції українські політики і що насправді виконали.
Фото: Руслан Канюка, "День"

У ці дні Національна поліція України святкує другу річницю створення: 2 липня 2015 року почалася офіційна трансформація міліції в правоохоронну структуру-наступницю. Саме ця дата вважається «днем народження» нової поліції. А вже 4 липня на вулиці Києва вийшли перші патрульні поліцейські. До кінця осені запуск патрульної поліції відбувся також у Львові, Одесі, Харкові, Ужгороді та Мукачеві. До кінця 2015 року вона з'явилася в усіх містах містах-мільйонниках. На сьогодні патрульна поліція працює в 34 містах України, на підході ще кілька населених пунктів. Загалом же в структурі Нацполіції, окрім патрульних, діють іще 5 підрозділів.

Береза обіцяє сприяти створенню поліціюСказано 24 жовтня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

В досьє політиків на «Слові і Ділі» накопичилася величезна кількість обіцянок політиків, через призму яких історія розвитку цього правоохоронного органу виглядає по-новому: порівнюючи те, що було сказано, з тим, що було насправді зроблено, неважко зрозуміти, для кого з політиків (і в чому саме) тема нової української поліції стала плацдармом для піару, а для кого – важливою частиною роботи й навіть життя.

Почнемо з того, що перші обіцянки щодо створення на базі міліції нового правоохоронного органу почали лунати задовго до того, як українці побачили на вулицях своїх міст молодих людей у чорній уніформі на новеньких «Пріусах». Зокрема, профільний міністр Арсен Аваков про намір створити Національну поліцію заявив іще 18 вересня 2014 року. Пізніше обіцянки створити поліцію пролунали і з вуст кандидатів у народні депутати, що саме готувалися до парламентських виборів. Наприклад, сприяти створенню цього органу обіцяв тоді член «Народного фронту» Юрій Береза, а майбутній нардеп від «Волі народа» Сергій Лабазюк переконував, що доб’ється ухвалення нового закону про міліцію. Перший із цих двох свою обіцянку виконав, а от другий під час голосування за законопроект «Про Національну поліцію» був відсутній у парламенті.

У грудні 2014-го тодішня замміністра внутрішніх справ Ека Згуладзе пообіцяла, що наступного року заробітна плата співробітників МВС суттєво зросте. Однак підвищення її на 25% від суми ставки, проведене у грудні 2015-го, навряд чи можна назвати суттєвим, особливо якщо врахувати, що йшлося лише про індексацію зарплат, тобто про підвищення суто на відсоток інфляції. Словом, цю обіцянку Згуладзе провалила. Щоправда, коли вона пообіцяла, що зарплата патрульних складе 6-8 тис. грн, то загалом не збрехала: насправді їхня заробітна плата склала від 6 до 10 тис. грн.

Зрештою, після року напруженої роботи, відбору й навчання, нова поліція запрацювала. Кількість обіцянок щодо поліції з цього моменту суттєво зросла. Звісно – коли орган уже функціонує, роздавати конкретні зобов’язання набагато легше.

Так і залишилася невиконаною обіцянка першої голови Нацполіції Хатії Деканоїдзе про обов’язкове проходження всіма кандидатами на посади керівників та слідчих співбесіди та «телеграфу». «Слово і Діло» ще в березні 2016 року звернуло увагу на те, що детектор брехні, як і переатестацію взагалі, дивним чином оминув заступник начальника Головного управління Національної поліції в Києві Віталій Стрижак.

Крім того, злочинців ловити було би легше, якби патрульна поліція вчасно запрацювала не лише у великих містах, але й на автотрасах, як обіцяла Деканоїдзе в січні 2016 року. За її словами, патрульні на трасах мали б з’явитися ще до кінця травня того ж року. Для того, щоб надати цій обіцянці статус невиконаної, «Слову і Ділу» вистачило того, що патрулювання траси Київ-Чоп розпочалося вже в червні, але й вона стала не останньою, на яку виїхали працювати екіпажі нової поліції. Пізніше Деканоїдзе вже пообіцяла, що на всіх трасах поліція зв’явиться до кінця 2016 року. На жаль, це зобов’язання теж не було виконане. Взагалі ж офіційно патрульні замінили ДАІ на дорогах України лише в червні 2017-го.

Тоді ж, у 2016-му, в НПУ почалися перші кадрові проблеми: набрані за півроку до того нові поліцейські почали помалу звільнятися, а замінити їх не було ким. Більше того, брак кадрів проявився в тих підрозділах, працівники яких не пройшли переатестацію (а набрати та навчити таку кількість нових співробітників за короткий час виявилось неможливо). Тоді ідею про створення кадрового резерву висловив депутат Мустафа Найєм. Обіцянку запустити проект із його створення він виконав.

Втім, немало в процесі реформування поліції однозначно змінилося. Наприклад, зникли як вид Державтоінспекція та Управління з боротьби з організованою злочинністю. Це все – «на совісті» Авакова. На зміну їм мали прийти молоді та амбітні поліцейські: Згуладзе пообіцяла, що вік нових працівників МВС не перевищуватиме 35 років (і це дійсно так), а також що їх готуватимуть американські спеціалісти. В останньому випадку Згуладзе також не схибила: інструктори МВС пройшли щонайменше 2-тижневий курс навчання від спеціалістів зі США. До речі, у американців українські правоохоронці перейняли не лише досвід, але й спеціальний підрозділ – КОРД (аналог американського SWAT).

А ось обіцянку про те, що поліція отримає перші авто за Кіотським протоколом уже восени 2016 року, Аваков провалив. Обіцяні ним Mitsubishi Outlander надійшли в України лише на початку 2017 року.

Внести зміни до вже працюючого законодавства щодо поліції пообіцяв у серпні 2016 року нардеп від «Батьківщини» Ігор Луценко. Він і справді зареєстрував у Верховній Раді низку законопроектів, що пропонують зміни до повноважень правоохоронців під час мирних зібрань, дещо звужуючи їхні контрольні функції, а також встановлюють додаткові вимоги щодо розміщення особистих номерів на екіпіруванні. Ще одну важливу законодавчу ініціативу – щодо презумпції правоти поліцейського – пообіцяв зареєструвати в парламенті представник «Народного фронту» й радник Авакова Антон Геращенко (поки «в процесі»).

Крім того, розширити за допомогою чергового законодавчого акту права працівників поліції пообіцяв Найєм: у грудні 2016 року він запевнив, що розробить законопроект щодо надання поліцейським дозволу здійснювати рейдову перевірку водіїв на стан алкогольного сп'яніння.

Із найсвіжіших обіцянок, які політики роздали в останні місяці, варто відзначити також заяву Авакова про створення в Києві центру для координації поліції й запобігання утворенню заторів та про реформування системи підготовки кадрів.

Обіцяють політики правоохоронцям і нові вигоди. Наприклад, у червні цього року міністр внутрішніх справ заявив, що видатки на будівництво житла для силовиків у 2018 році будуть збільшені. Кількома місяцями раніше домагатися перерахунку пенсій для міліціонерів-ветеранів обіцяв народний депутат Сергій Каплін.

Окремо хотілося б відзначити обіцянку, термін виконання якої збігає буквально за тиждень. Нещодавно Аваков заявив, що результати розслідування сутичок у Дніпрі, які сталися там на День Перемоги, будуть оприлюднені до 10 липня. Чи потрапить ця обіцянка до списку невиконаних та чи проллє її виконання світло на некрасивий інцидент із побиттям ветеранів АТО – дізнаємось уже дуже скоро.

Аліна Костюченко, за матеріалами «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: