Кремль не підтримав спрощену видачу громадянства РФ російськомовним

Читать на русском
У Кремлі не підтримали ініціативу спростити отримання російського громадянства носіям російської мови, яка розраховувалася переважно на українців.

У Кремлі не підтримали ініціативу спростити отримання російського громадянства «носіям російської мови», яка розраховувалася переважно на українців.

Про це пише російське видання «Комерсант», передає «Слово і Діло».

У середу Дума ухвалить у третьому читанні відповідний законопроект. Тоді ж палата може повернутися до обговорення поправки депутата-єдинороса Костянтина Затуліна.

Він відкликав її при розгляді проекту в другому читанні за рекомендацією спікера Держдуми В'ячеслава Володіна, який запропонував узгодити її з МЗС, МВС і Білим домом.

Поправка розширює поняття «носії російської мови», які, згідно зі ст. 14 закону «Про громадянство», мають право на отримання громадянства РФ у спрощеному порядку.

«Сьогодні записано, що ними можуть бути лише особи, які мали в минулому факт проживання в РФ або мають родичів по прямій висхідній лінії, які жили колись на території Російської імперії та Радянського Союзу, але в межах державного кордону РФ», – пояснював 12 липня депутат.

«Кримського диверсанта» Захтея позбавили громадянства Росії – ЗМІФігуранта справи «кримських диверсантів» Андрія Захтея позбавили російського громадянства. Захтей просив про це в березні.

Згідно з його правкою, має йтися про території Російської імперії та Радянського Союзу «на момент закінчення їх існування». Норма закону пошириться, наприклад, на мешканців Польщі, Фінляндії, Узбекистану, Таджикистану, пояснював виданню Затулін. Він підкреслював, що пропонує наділити уряд правом створення переліку країн, на які норма поширюватися не має.

За інформацією видання, в адміністрації Путіна не підтримали правку, вважаючи її передчасною. На думку кремлівських юристів, необхідно проаналізувати, яка кількість людей у такому разі зможе претендувати на отримання громадянства РФ. Розкритикували вони й створення урядом переліку країн, на які не має поширюватися норма.

За словами джерела видання в апараті уряду, Білий дім, МЗС і МВС виступили проти поправки. Голова думського комітету із законодавства Павло Крашенинніков сказав, що до обговорення питання можна повернутися восени.

Нагадаємо, Держдума РФ 14 липня ухвалила в другому читанні правки до закону про погашення боргів кримчан перед українськими банками.

Також зазначимо, у Могеріні просять дозволити кримчанам користуватися безвізом з ЄС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: