Навіщо РФ спрощує отримання російського громадянства для українців і до чого це призведе

Читать на русском
Олександр Леоновполітолог

РФ уже озвучувала наміри висилати українських громадян. У цій ситуації немає нічого нового, тому що такі кроки РФ вже здійснювала свого часу щодо Грузії та Молдови.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Олександр Леонов, оцінюючи інформацію про те, що Держдума РФ схвалила процедуру зречення громадянства України.

«Очевидно, що це радше продовження історії Криму та Донбасу, того, що від людей вимагають повного переходу на російське громадянство. Зараз у «патріотичних колах» РФ зростає занепокоєння тим, що в тому ж Криму є люди, які хочуть відновити українське громадянство», – зазначив Леонов.

Експерт уточнив, що надання Україні безвізового режиму також серйозно вплинуло на їхні настрої.

«Не виключено, що це відповідь Росії на безвізовий режим з ЄС», – припустив фахівець.

За його словами, таким чином РФ хоче узаконити простий шлях відмови від українського громадянства.

«Але такі рішення ухвалюються на двосторонньому рівні. Зараз це зробити складно. Тому цілком імовірно, що в підсумку виникне правова колізія. У РФ вважатимуть, що відмовилися від українського громадянства, а в Україні – що ні, й ми будемо праві з міжнародної точки зору. Тому це удар насамперед по тих громадянах, які підуть на відмову від українського громадянства», – пояснив Леонов.

Він нагадав, що не поодинокими й показовими є приклади з військовими, які порушили присягу й перейшли на бік ворога.

Соціальні ризики і режим жорсткого контролю ОРДЛО: чому люди не сприймуть візовий режим з РФПолітолог розповів, чи варто Україні вводити візовий режим з РФ, і пояснив, як українці сприймуть такий крок.

«Показовими є приклади з військовими, які стали на бік ворога, а згодом їх затримали в Україні. Як правило, РФ наполягає на тому, що це російські громадяни, а ми розуміємо, що це люди, які зрадили країну й мають відповідати за всією суворістю закону. Люди, які вважають непотрібним український паспорт, мають усвідомлювати, що вони, можливо, й отримають російське громадянство, але це для них стане проблемою», – наголосив експерт.

«Ті, хто за такою схемою перейде на російське громадянство, як мінімум закривають для себе можливість відвідування України, а як максимум – можуть стати нев'їзними до країн ЄС», – резюмував Олександр Леонов.

Як повідомляється, після внесення поправок до закону громадянам України потрібно лише написати заяву про відмову від українського паспорта.

Нагадаємо, не пізніше 1 січня 2018 року в Україні має запрацювати режим біометричного контролю, який торкнеться в першу чергу росіян.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: