Росія хоче списати борги кримчан перед українськими банками

Читать на русском
Держдума РФ ухвалила правки до закону про погашення боргів кримчан перед українськими банками, де планується записати, що борг або частина боргу до 5 млн руб. підлягає безумовному списанню.

Держдума РФ у п'ятницю, 14 липня, ухвалила в другому читанні правки до закону про погашення боргів кримчан перед українськими банками.

Про це пише «Комерсант», передає «Слово і Діло».

Згідно із законом, вимагати погашення боргу можуть лише акредитовані при Фонді захисту вкладників російські компанії, які придбали борги в українських банків. Наразі в ФЗВ акредитовані чотири компанії, які скупили понад 1 млрд руб. боргів кримчан перед українськими банками.

Сам Фонд захисту вкладників перейде в розпорядження проросійської окупаційної влади Криму, при цьому Агентство зі страхування вкладів, яке зараз володіє ФЗВ, має перерахувати до фонду 1,5 млрд руб. невитраченого майнового внеску.

У Криму та Севастополі вже готують регіональний проект.

За інформацією видання, в цьому проекті планується записати, що борг або частина боргу до 5 млн руб. підлягає безумовному списанню. Таким чином, амністію від українських кредитів отримають переважна більшість громадян Криму та індивідуальних підприємців, а компанії зможуть істотно зменшити борги.

Шотландські банки запідозрені у відмиванні грошей з РосіїРосійські бізнесові кола спромоглися вивести з Росії 4 млрд фунтів через підставні компанії в Шотландії.

За словами співрозмовників видання, компанії, які купували борги кримчан перед українськими банками, орієнтувалися в першу чергу на роздрібних клієнтів, чиї борги укладаються в 5 млн руб.

Колектори, що працюють у Криму, розповіли «Комерсанту», що їхні боржники вже зараз, хоча закон не ухвалений, відмовляються погашати борги й платити за рахунками.

«Ми купували борги в українських банків, тому що стягнення таких боргів було передбачено законом, а тепер виходить, що стягувати не буде чого, – дивується керівник одного з агентств, що працює в Криму. – Якщо будуть масові прощення боргів, хто відшкодує нам збитки?»

Також окупаційна «влада» планує наділити наглядову раду ФЗВ правом ухвалювати рішення про списання боргу понад 5 млн руб. за обставинами, які мають істотне значення для особистості позичальника.

Тим, хто не потрапить і під цей критерій, планується запропонувати досить пільгові умови погашення. В разі погашення певної частини боргу можна буде позбутися суттєвої його частини: при внесенні 5% суми заборгованості буде погашено 20%, внесення 20% суми боргу забезпечить повне його списання.

Раніше в Держприкордонслужбі заявили, що намір України запровадити біометричний контроль для іноземців, які перетинають український кордон, не стосується мешканців окупованого Криму.

Також в окупованому Криму військкомати на понад 80% виконали план весняного призову до армії Росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: